Povratak ruske dive

U Beču i Hamburgu štrajk zbog nastupa Anne Netrebko: Jedna je gospođa, ulazeći u Bečku operu, pokazala demonstrantima srednji prst

Anna Netrebko

 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia/Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia
Za razliku od prosvjednika, kritika drugačije misli, Süddeutsche Zeitung otvara pitanje trebaju li Annu operne kuće više nego ona njih

Ruska sopranistica Anna Netrebko, jedna od najčuvenijih opernih zvijezda svijeta, nakon prvotnih optužbi za preveliku bliskost i suradnju s Vladimirom Putinom, osudila je rat, čime je otvorila dio europskih pozornica za svoje nastupe, točnije milansku Scalu, neke kuće na austrijskom i njemačkom tržištu, ali ne i Metropolitan operu.

Netrebko je nastupila u ponedjeljak u Bečkoj državnoj operi, te u srijedu održala koncert u Hamburgu, dok su oba nastupa pratile demonstracije pred glazbenim adresama.

Glazbena kritika, istovremeno, drugačijeg je pogleda na stvar, pa tako Süddeutsche Zeitung nakon nastupa u Netrebko u Beču, u ulozi sirote Mimi u Puccinijevoj "La Boheme" piše: "Ona se vratila... Toplina, dramska nepatvorenost, neusporediva ljepota glasa i prelijepi pianissimi Anne Netrebko učinili su večer događajem. Čovjek se može zapitati tko koga više treba, treba li Anna operne kuće više nego što one trebaju nju. Odgovor je jasan",

Kleine Zeitung pak govori o "trijumfalnom povratku dive", a Der Standard o " o kantilenama prožetim očajem i nježno lebdećim notama".

Uoči nastupa Anne Netrebko u Bečkoj operi i izvedbi Puccinijeve opere najmanje 50 ljudi, kako piše Slippedisc, svjetski portal za klasičnu glazbu, protestiralo je u redu koji se protezao duž Herbert von Karajan-Platza, od Ringstraße do vrata operne kuće.

"Mi nismo protiv Netrebko. Mi smo protiv rata, protiv propagande", rekao je Mykhailo Karioti na megafon u Beču.

Mnogi su demonstranti bili su raseljeni Ukrajinci, neki ogrnuti zastavom svoje domovine, a svi su nosili plakate i fotografije koje sugeriraju nedostatak jasnih i dosljednih stajališta ruske sopranistice i podršku "specijalnoj vojnoj operaciji" Vladimira Putina.

Među promatračima demonstracija je bio 89-godišnji magnat nekretnina Richard Lugner, često nazivan austrijskim Donaldom Trumpom, koji je polako šetao duž reda, piše portal za klasiku i kulturu.

Od kuća koje su bitne, a neće da prime Netrebko na svoju pozornicu još uvijek su Metropolitan Opera u New Yorku i Bayerische Staatsoper u Münchenu.

Pitanja koja su se najčešće ponavljala tijekom demonstracija bila su "Protiv kojeg je rata Netrebko ili zašto ne želi izgovoriti riječ "žrtva" ili priznati da se ubijaju djeca i starci, a kamoli tko ih ubija". Jedna austrijska gospođa pokazala je natpis na kojem je pisalo "Netrebko nije političarka, ali donira novac teroristima".

Članovi medija, uključujući austrijsku nacionalnu mrežu, ORF, brojčano su u austrijskoj prijestolnici nadmašili policiju.Prosvjednici su ostali mirni, čak i kada je neka gospođa koja je dolazila u operu više puta vikala: "Vi ste protiv glazbe! Bravo Netrebko", podižući pritom srednji prst. U 18:25 zvona unutar operne kuće najavila su skori početak izvedbe. Prosvjednici su otpjevali ukrajinsku himnu prije nego su se razišli.

Nešto manje prosvjednika bilo je u srijedu navečer u Hamburgu, kako prenose mediji. Uoči nastupa Anne Netrebko i njezina supruga Yusifa Eyvazova na koncertu, tridesetak prosvjednika okupilo se ispred Elbphilharmonie.

U srijedu navečer u Hamburgu su osvanuli kartonski natpisi

sa sloganima kao što su "Nema pozornice za Putinovog umjetnika", "Ove ulaznice za koncert financiraju smrt naše djece" ili "Nemojte podržati Putinove prijatelje".

Kako piše "Hamburger Abendblatt", postavljena je i kutija za odlaganje ulaznica za koncerte umjesto za njihovo korištenje.

Prije njemačkog i austrijskog tržišta, Anni Netrebko prva je otvorila vrata milanska Scala, koja je najavila novu sezonu s Netrebko i ruskom operom ‘Boris Godunov‘. Nakon nekoliko mjeseci otkazanih koncerta, koncem svibnja Netrebko je u Scali pjevala program u kojem su bila djela Rimskoga-Korsakova, Rahmanjinova i Čajkovskoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:21