RADIO S NAJVEĆIMA

Umro jedan od najutjecajnijih muzičkih producenata svih vremena i osuđeni ubojica Phil Spector

Phil Spector
 Pool
Spector je transformirao rock glazbu sa svojom metodom "Zid zvuka", a 2009. osuđen je zbog ubojstva glumice Lane Clarkson

Ekscentrični i revolucionarni glazbeni producent Phil Spector preminuo je u 81. godini, javlja AP.

Spector je transformirao rock glazbu sa svojom metodom "Zid zvuka", a 2009. godine osuđen je na 19 godina zatvora zbog ubojstva glumice Lane Clarkson.

Nju je Spector ubio 2003. godine u svojoj vili u predgrađu Los Angelesa.

Ovaj kultni producent smrt je dočekao na bolničkom tretmanu izvan zatvora, a vlasti tvrde da je umro prirodnom smrću.

Desetljećima prije tog ubojstva, Spector je bio proglašen vizionarom zbog usmjeravanja wagnerovske ambicije u trominutnu pjesmu, stvarajući tako 'Zvučni zid' koji je spojio vokalne harmonije s bogatim orkestralnim aranžmanima. To su tijekom šezdesetih koristili bendovi poput The Ronettes i The Crystals, piše BBC.

Proizveo je pop pjesme poput “Da Doo Ron Ron,” “Be My Baby” i “He’s a Rebel.”

Spector je nakon završetka srednje škole osnovao bend 'The Teddy Bears'. 1958. godine su snimili pjesmu To Know Him Is to Love Him, koju je sam Spector skladao. Do 1961. je već bio milijunaš nakon mnogih hitova.

Prekretnica u karijeri mu se dogodila kad je osnovao vlastitu producentsku kuću i surađivao sa ženskom skupinom The Crystals, čija je uspješnica 1962. bila 'He's a Rebel'. Zatim je taj hit snimio s drugom grupom, The Blossoms, bez da je za to rekao originalnoj skupini.

Zaslužan je bio i za hit The Righteous Brothersa iz 1964, You've Lost That Lovin' Feelin'. Oni su sa Spectorom snimili još hitova, uključujući i poznatu 'Unchained Melody'.

Godine 1966. su Ike i Tina Turner potpisali za njegovu tvrtku Phillies, a Spector je upravo njihov hit 'River Deep, Mountain High' smatrao svojim najboljim radom.

U Englesku je došao 1970. na nagovor menadžera Beatlesa Alana Kleina. Tada je producirao hit singl Johna Lennona, 'Instant Karma'. Bavio se i serijom snimki Beatlesa u razdoblju 1968.-1970. Spector je potpuno prepravio dotadašnje snimke i album 'Let it be'. Uključivalo je to i hit singlove poput 'Let it be' i 'Long and Winding Road', iako navodno Paul McCartney nije bio zadovoljan zbog Spectorovog tretmana te pjesme.

Spector je producirao i Lennonov singl 'Happy Xmas (War Is Over)'.

Zatim se povukao iz javnosti, a tri godine kasnije producirao je album Leonarda Cohena 'Death of a Ladies Man'.

Njegov idući projekt bio je album The Ramonesa, 'End of the century'.

S glazbene scene se gotovo potpuno povukao tijekom 80-ih i 90-ih godina. Ponuđena suradnja s Celine Dion na albumu 'Falling into you' nije se ostvarila.

Mnogi su pokušali oponašati njegov zvuk, uključujući i Beach Boyse, Brucea Springsteena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:32