JOAO GILBERTO

UMRO JE LEGENDARNI BRAZILSKI GLAZBENIK Pamtimo ga po briljantom albumu i velikom hitu 'The Girl from Ipanema' kojeg i danas svi pjevuše

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.07.2019. u 23:51

Jul. 07, 1963 - ROME, 10th July 1963 - The ''bossa nova KING'' arrived to Rome: the troups guided by JOAO GILBERTO presented last night at Foro Italice in a new-open theatre an surding show of mouth-american musics. PHOTO SHOWS:- THE ''King'' Joao Gilberto Surrounded by a group of nioo dancers., Image: 209923737, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Joao Gilberto snimljen 1963.

 

Brazilac Joao Gilberto, jedan od legendi bossa nove čija pjesma "The Girl from Ipanema" dira srca i gotovo 60 godina nakon što je snimljena, umro je u dobi od 88 godina, objavio je njegov sin Joao Marcelo na Facebooku.

- Moj otac je preminuo. Njegova borba bila je plemenita, pokušavao je sačuvati dostojanstvo dok je gubio svoju autonomiju - rekao je Joao Marcelo o svom ocu koji je živio osiromašen i sam u Riju. Uzrok smrti nije objavljen.

Gitaristu i pjevaču Joaou Gilbertu karijera je krenula uzlaznim putem 1958. s "Chega de Saudade", što je bio i početak bossa nove.

Publiku je šarmirao svojim šaputavim glasom, a nastupao je na brojnim svjetskim pozornicama.

Njegova "The Girl from Ipanema", koju je otpjevala u originalu njegova supruga Astrud Gilberto, prometnula se u planetarnu himnu bossa nove i najpoznatiju brazilsku pjesmu svih vremena.  Ta je pjesma ujedno i na veličanstvenom albumu Getz/Gilberto, klasiku bossa nove.

 

Frank Sinatra stavio je tu pjesmu 1967. na svoj repertoar.

Godine 2008. Joao Gilberto je rasprodao karte za koncert povodom 50. obljetnice bossa nove za manje od sat vremena.

Umro je usamljen i financijski slomljen, uhvaćen u sukob između svoje dvoje djece s jedne strane - sina Joaoa Marcela i kćeri Bebel - i posljednje supruge Claudije Faissol s druge strane, novinarke 40 godina mlađe od njega i majke njegove kćeri adolescentice.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo