ŠPANCIRFEST

VIDEO: DUBIOZA IZAZVALA LUDNICU NA VARAŽDINSKIM ULICAMA Bend iznenada odradio humanitarnu gažu za udrugu koja zapošljava osobe s invaliditetom

 Screenshot / BHTUBE /
 

Još jedan Špancirfest, još jedan koncert Dubioze Kolektiv u Varaždinu. Nastup na jubilarnom 20. Špancirfestu bio im je već četvrti koncert na varaždinskom festivalu dobrih emocija nakon 2010., 2012. i 2015. godine, tako da ih posjetitelji festivala već smatraju “kućnim” bendom Špancirfesta.

Ta “ljubav” između Dubioze Kolektiv i Špancirfesta bila je na velikoj kušnji tijekom prva dva nastupa benda na festivalu, 2010. i 2012. godine, koji su gotovo pa bili odgođeni zbog vremenskih neprilika.

Ulična vibra

- Ako nas ono grmljavinsko nevrijeme za vrijeme našeg prvog koncerta na Špancirfestu nije otjeralo iz Varaždina, onda nas neće ništa. Neka padaju ćuskije, džaba - prisjetio se Brano Jakubović prvog nastupa Dubioze Kolektiv na Špancirfestu 2010. godine.

- Volimo tu vibru uličnog festivala i volimo se špancirati, ovaj put smo došli na tri dana, da što više upijemo tu špancir vibru - dodaje.

Ta ulična vibra očito ih je ponijela pa su dan nakon službenog večernjeg koncerta na glavnoj festivalskoj pozornici kod Staroga grada članovi Dubioze Kolektiv odlučili osjetiti festivalsku vibru i iz perspektive Heroja ulica Špancirfesta - titule koju za vrijeme festivala nose ulični svirači, uglavnom mladi i neafirmirani glazbenici koji svakodnevno sviraju i pjevaju na ulicama i trgovima u povijesnoj jezgri. U poslijepodnevnim satima smjestili su se u Kranjčevićevoj ulici te na oduševljenje okupljenih posjetitelja festivala, koji nisu znali što se sprema, odlučili zasvirati i zapjevati. Kranjčevićeva ulica ubrzo je bila dupkom puna, a atmosfera je brzo dostigla točku usijanja.

Stari tekstil

Svoj “ulični” koncert članovi Dubioze Kolektiv posvetili su Socijalnoj zadruzi Humana Nova koja u Kranjčevićevoj ulici prezentira svoj rad i svoje proizvode. Riječ je o društvenom poduzeću koje zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala.

Prikupljaju stari tekstil koji obnavljaju i recikliraju te prodaju na tržištu, a u posljednjih sedam godina, koliko djeluju, reciklirali su i obnovili čak 2 tisuće tona starog, odbačenog tekstila. Trenutno djeluju na području Čakovca, Zagreba i Labina i zapošljavaju ukupno 35 teško zapošljivih osoba. Članovi Dubioze Kolektiv u sklopu svojeg posjeta Varaždinu posjetili su i njihov pogon u Čakovcu kako bi se detaljnije upoznali s njihovim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:48