PUTOVANJE U 'MERIKU'

VIDEO: ELIS LOVRIĆ U ZAGREBU 'Istarska vila' predstavlja uživo u srijedu album koji je snimila na rijetkima razumljivoj 'labinjonskoj cakavici'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.01.2018. u 11:39

V. Pogorilić

 

ZAGREBElis Lovrić, kantautorica i akademska glumica iz istarskog grada Labina poziva nas na glazbeno putovanje u 'Meriku', IstraMeriku. Početna točka „puta u IstraMeriku“ je, dakle, Labin, i njegova „labinjonska cakavica“, dijalekt kojeg danas govori oko 10 tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i davno iseljenih Istrijana. Neobičan i rijetkima razumljiv, ali zato melodiozan do neba, do mora i sunca, i svih obala svijeta. Elis Lovrić na toj „besedi“ svoje obitelji već više od desetljeća piše pjesme, koje sama i sklada.  Probranih dvanaest od tih skladbi je nedavno izdala kao album pod nazivom 'Merika', u vlastitoj nakladi Akcent Studija.

 

Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje. „Merika“ je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma.

 

 

 

Kao glazbena izvođačica, koja je i uspješna glumica na hrvatskim i talijanskim kazališnim daskama, Elis Lovrić uz gitaru ima rijetku moć da zarobi slušatelja i prikuje ga uz stihove i glazbu, bez obzira na jezik kojim pjeva, a pjeva na sedam jezika, od kojih ujedno i govori pet. Vulkanska emocija i kvaliteta njezina nastupa leži u moćnoj osobnoj priči, izvođenoj uz nepatvorene aranžmane i hipnotičku iskrenost. Zbog svega toga u Istri je odavno zovu „istarska vila“.

 

Elis će se na promociji pridružiti i Bika Blasko na violončelu, te Stjepan Večković koji svira mih, gajde i dvojnice.

 

Promocija albuma „Merika“ održat će se u srijedu, 31. siječnja 2018. u 20:00 u Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici 6a.

Hassan Abdelghani
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo