DO IDUĆE GODINE

VIDEO, FOTO: THE CURE ZAKLJUČILI 14. INMUSIC! Britanska rock petorka nije se smela ni kad je potpuno otkazao razglas, svirali su više od dva sata

Nastup grupe The Cure na festivalu INmusic
 Marko Todorov / CROPIX

Legendarni gothic rock bend The Cure, headliner 14. izdanja INmusica, obilježio je posljednji dan najvećeg hrvatskog open-air festivala hitovima svoje dugogodišnje karijere, a pred brojnom publikom neumorno su svirali više od dva sata.

Iako su u Hrvatskoj izuzetno popularni još od 80-ih godina, britanska rock petorka predvođena Robertom Smithom tek je ove godine održala prvi koncert u Hrvatskoj gdje je darkerska scena oduvijek bila jaka.

I prije početka koncerta najveći fanovi The Curea, od kojih su mnogi došli iz brojnih europskih zemalja, rezervirali su prvih nekoliko redova do glavne pozornice, a pred najbrojnijom festivalskom publikom bend je zasvirao netom prije 23 sata.

Poznati po svom velikom zanosu prema nastupima uživo, The Cure je u setlisti od čak 28 pjesama nizao svoje bezvremenske hitove, poput "Pictures of You", "In Between Days", "A Forest", "Just Like Heaven", "Lullaby", "Friday I’m In Love", "Close to Me" i "Boys Don't Cry".

Publika je ih je energično pratila održavajući odlično raspoloženje tijekom čitavog koncerta, a nije se razišla niti nakon dva sata i dvadeset minuta koliko su svirali Smith, Simon Gallup, Reeves Gabrels, Roger O'Donnell i Jason Cooper.

Dobru atmosferu nije pomutilo ni to što je usred koncerta na pet minuta potpuno otkazao razglas. Prije legendarnih rockera, u sklopu turneje na kojoj predstavlja novi album "Hearth To Mouth" nastupila je i američka kantautorica Laura Pergolizzi poznatija kao LP.

Sjajnim vokalom, prepoznatljivim zvižducima i hitom "Lost On You" oduševila je mnogo veći auditorij od onoga pred kojim je prošle godine, zbog skromnog broja mjesta na šibenskoj Tvrđavi svetog Mihovila, premijerno nastupila u Hrvatskoj. Izvela je i "Muddy Waters" i "When We’re High" te pjesme sa svoga najnovijeg albuma.

Čast da nastupi između nje i glavnih zvijezda festivala, The Curea, imali su domaći Kojoti koji su na susjednoj pozornici predstavili materijal s novog albuma, ali i podsjetili na vrhunce s prve dvije ploče. Energičnom svirkom i angažiranim nastupom dokazali su zašto su bili jedan od vodećih predstavnika tzv. Fiju-Briju generacije.

Na glavnoj pozornici nastupio je i talijanski elektro/dark wave bend JoyCut, kojima je karijera krenula uzlaznom putanjom nakon što ih je frontmen The Curea Robert Smith prošle godine pozvao da nastupaju na Meltdown festivalu u Londonu.

Elektronički post rock bend iz Bologne predvođen Pasqualeom Pezzillom izveo je svoju najpoznatiju pjesmu "The Hanging Garden", a više od sat vremena vodio je publiku kroz svoj uglavnom instrumentalni repertoar.

Posljednji dan INmusica obilježili su i nastupi još nekoliko domaćih bendova. Festivalska publika mogla je tako uživati i u pop zvukovima Mangroovea, hip hop i rap sastavu Kandžije i repera Gole žene.

Četrnaesto izdanje INmusica obilježila su snažna imena rock i alternativne scene - trodnevni festival zatvorio je dugoočekivanim hrvatskim nastupom britanski The Cure.

Prethodnog dana prvi puta u Hrvatskoj nastupili su američki bend Garbage i britanski Suede, pri čemu je posebno oduševio pjevač potonjih Brett Anderson svojim neumornim i energičnim nastupom.

Headlineri prve večeri - indie pop bend Foals, privukli su mlađi dio festivalske publike od koje je velik dio bio iz Engleske, gdje je taj bend posebno popularan.

U tri dana na INmusicu nastupilo je četrdesetak izvođača koji su festivalski lineup ispunili šarolikom kombinacijom rock, elektronske, alternativne i pop glazbe, a organizatori su najavili kako su u prodanu već puštene ulaznice za #15 INmusic sljedeće godine.

Zadnje večeri festival su posjetili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Jakov Kitarović, suprug predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:58