TREBA I POMOĆ

VIDEO: ZAOKRET KUTINSKOG GRADONAČELNIKA NAKON GUBITKA IZBORA Ostavio se politike, okrenuo svojoj prvoj ljubavi, a sve se promijenilo u jednoj noći

Andrija Rudić u svom kućnom studiju
 Jakov Novak / HANZA MEDIA
 

Do prije dvije godine Andrija Rudić je bio gradonačelnik Kutine, a danas pokušava snimiti prvi glazbeni album sa svojim autorskim pjesmama.

Nekadašnji novinar i glavni urednik Televizije Moslavina, pa zatim šef lokalne turističke zajednice koji je oživio interes za Parkom prirode Lonjsko polje, prebacio se u politiku, isprva kao dožupan Sisačko-moslavačke županije, a zatim kao kutinski gradonačelnik od 2013. do 2017. godine. No, nakon gubitka izbora nije želio ostati u politici. Godinu dana nakon toga uredio je svoj kućni glazbeni studio i vratio se prvoj ljubavi - glazbi.

Još kao srednjoškolac bavio se izdavanjem audio-kazeta sa snimkama muzike koja bi se danas zacijelo nazivala 'indie'. Među njima bili su i poljski punk-rock bendovi, na što je zasigurno utjecala činjenica da po majci Andrija vuče poljsko porijeklo, kao i dalmatinske korijene po ocu.

I tijekom svog gradonačelničkog mandata Andrija Rudić sudjelovao je u radu lokalne klape 'Škrlec', a svirao je i u unplugged bendu 'Kutinski glazbeni sindikat'. Njegov dosadašnji glazbeni rad uključuje štošta: objavio je remiks naslovne skladbe na debi albumu Ivan Kapec Tria „Lancun“, a njegov „Ljetnikovac - Summer House“ izašao je i na „Lagano, lagano“ kompilaciji u izdanju Aquarius Records. Snima i glazbu za reklame, ali svoj vlastiti glas još nije pustio u onom užem autorskom smislu.

Točnije, nije ga pustio sve do prije godinu dana, kada je u jednoj noći snimio pjesmu kojom je iznenadio ne samo svoje ukućane, nego valjda i samoga sebe. "Pustio sam je supruzi sljedeći dan. Poslušala je, kimala glavom i zatim pitala samo: A čiji je to glas?", uz smijeh govori Andrija.

"Život je prekratak da bi se čekalo... Kad sam bio mlad, nisam imao dovoljno hrabrosti uhvatiti se u koštac s takvim načinom života i pokušajem da se realiziram kroz glazbu", otkrio nam je u razgovoru koji možete pogledati u videu. No, sada je dovoljno iskusan, vjeruje, da napravi ono što doista voli u životu.

Da bi dovršio album, te pokrio sve troškove snimanja pokrenuo je crowd-funding kampanju kojom želi sakupiti 30.000 kn. "Iako sam bio u politici, nisam opernatio", ispričao nam je u videu.

Svatko tko donira novac i time pomogne objavljivanje njegovog debi albuma „Tri metra od mora i tri godine od tebe“, dobit će na dar spomenuti album i niz drugih poklona. I dakako, bit će među prvima koji će čuti prvu pjesmu s albuma.

A dojmovi glazbenog kritičara Dubravka Jagatića, kad je poslušao prve materijale, nisu bili uopće loši. „Malo koji domaći glazbenik ima debi album sa tako zrelim i odličnim pjesmama poput Andrije Rudića i gotovo sigurno niti jedan gradonačelnik u Hrvatskoj nema toliko glazbenog talenta poput njega. Ne bi bilo iznenađenje da Andrijine pjesme uskoro vidimo na vrhovima domaćih top ljestvica“, izjavio je Jagatić.

Hoćemo li te pjesme vidjeti na top-listama, ovisi dakako o dovršetku posljednjeg produkcijskog "peglanja", a za to je potreban novac. Dio je Andrija Rudić već skupio od prijatelja, i vjeruje da će na koncu uspjeti u ostvarenju svog sna. Do kraja kampanje ostalo mu je još sedam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:47