DOAJEN PIJANIZMA

VLADIMIR KRPAN PROSLAVIO 80. ROĐENDAN Publiku u Lisinskom oduševili nekadašnji maestrovi učenici

 Bruno Konjević / CROPIX

Okružen Zagrebačkim filharmoničarima i svojom/našom pijanističkom reprezentacijom, Vladimir Krpan proslavio je 20. siječnja u ciklusu “Lisinski subotom” 80. rođendan. Bilo je svečano i dirljivo u prepunoj dvorani pozdraviti doajena hrvatskoga pijanizma i glasovirske pedagogije, još uvijek aktivnog umjetnika i učitelja koji je glas naše glazbe pronio svijetom u dugoj nadasve uspješnoj karijeri, a danas to čine njegovi učenici za ovu prigodu pristigli s raznih strana svijeta. Upravo je sa Zagrebačkom filharmonijom Krpan daleke 1973. otvorio “Lisinski” i bio prvi umjetnik koji je zasvirao u popularnom subotnjem ciklusu.

Utoliko je i njegova visoka životna obljetnica dobila pravi smisao okupivši u jednoj večeri glazbenike koji su iz Krpanove klase na Muzičkoj akademiji odlepršali u svijet stvorivši vlastite karijere na čast svom profesoru.

Videozapis

I kao što je on sa svojom generacijom zahvaljujući legendarnom pedagogu Svetislavu Stančiću nastavio putevima Zagrebačke pijanističke škole, tako i njegovi učenici nastavljaju tradiciju kojoj se i dalje smiješi lijepa budućnost. Kratak videozapis podsjetio je na Krpanove uspjehe, ali i promišljanja o misiji glazbe, poglavito hrvatske suvremene koju je svojedobno s počecima Muzičkoga biennala valjalo njegovati, a danas se ubiru plodovi tog put koji nas upisuje na glazbenu kartu svijeta.

Martina Filjak, Katarina Krpan, Srđan Filip Čaldarović, Maksim Mrvica, Pedja Mužijević i Bruno Vlahek oformili su te večeri Krpanovu i našu pijanističku reprezentaciju koja je u sjajnoj suradnji s filharmoničarima pod vodstvom dirigenta Tončija Bilića pokazala što zna i može. U sjajno složenom programu rasporedili su se u koncerte za dva glasovira i orkestar, s iznimkom planetarno popularnog Maksima Mrvice koji je uz orkestar izveo preradbu zadnjeg stavka Simfonije “Iz Novoga svijeta” A. Dvoraka i svoj veliki crossover hit “Bumbarov let” N. R. Korsakova. Nakon blistave uvertire operi “Figarov pir”, Mozartov filigrantski slog delikatno su predstavili Martina Filjak i Pedja Mužijević u majstorovu Koncertu za dva glasovira u Es-duru K.365. Štafetu su dalje preuzeli Bruno Vlahek i Srđan Filip Čaldarović u vragometnom Koncertu Francisa Poulenca uz prvorazredno pripremljen orkestar poglavito puhača i udaraljki koji je u istom ozračju suvremena zvuka izveo još i Svečanu uvertiru Dmitrija Šostakoviča.

Čestitka

Za kraj na oduševljenje publike pridružio se i Vladimir Krpan odsviravši s Katarinom Krpan energičan i duhovit Pop-koncert za dva glasovira Borisa Papandopula. Misija propagiranja hrvatske glazbe bila je ovim djelom i sjajnom zajedničkom izvedbom uz još jednom izvrstan orkestar potvrđena. No još nije bilo sve gotovo. Privrženost omiljenom profesoru nekadašnji su studenti a danas prvorazredni glazbenici zaokružili izmjenjujući se na četiri glasovira čestitkom “Happy birthday” uz zdušnu podršku publike. Maestro Vladimir Krpan mogao je odahnuti svjestan rezultata umjetničke, pedagoške, ali i ljudske odgovornosti za generaciju koju je odgojio .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:23