PROJEKT DANKA KONČARA

GLEMBAJEVI SE UKAZUJU NA PULSKOJ SV. KATARINI Na otočiću, na kojemu je nekad boravila ratna mornarica, balet će se izvesti za 1200 gledatelja

 Sandra Šimunović / CROPIX

Hrvatski poduzetnik Danko Končar za nepunih mjesec dana investirat će u kulturu, to jest hrvatski balet na način kakav je u Hrvatskoj nepoznat, neočekivan i krajnje ekskluzivan.

Končar je, naime, došao na ideju da omogući izvođenje baleta “Gospoda Glembajevi” u koreografiji Lea Mujića i u izvedbi Baleta zagrebačkog HNK na pulskom otočiću nekadašnje vojne namjene Sveta Katarina, mostom spojenom s poluotokom Monumenti. To je njegova prva investicija u hrvatsku kulturu kojom će prijelomna koreografija hrvatskog baleta, prva inscenacija kultne drame Miroslava Krleže na baletnim špicama, 29. lipnja u 21.30 sati imati izvedbu na zapuštenoj i javnosti praktički nedostupnoj lokaciji na kojoj je za bivše države boravila Jugoslavenska ratna mornarica.

Istovremeno, na području Sveta Katarina - Monumenti događa se i najnovija Končareva gospodarska investicija: ovo proljeće počeli su radovi na najavljivanom nautičko-turističkom kompleksu koji će obuhvaćati marine i hotele, vrijednom više desetaka milijuna eura. U sklopu radova u funkciju je već stavljen most koji povezuje otočić s kopnom, bez kojeg bi se puno teže izvelo planirano iskrcavanje Glembajevih, starog Ignjata, barunice Castelli, poludjelog Leonea, sestre Angelike i ostalih eksponenata aristokracije na odlasku, ovdje u baletnoj izvedbi.

Pomoć bolnici

Svjetski biznismen, koji je strateški partner Uljanika i posljednjih godina ulaže u pulsko područje, te je vlasnik hotela i apartmana Medena u Trogiru, kao i rudarskih projekata u Africi i Europi, također je, što je dosad bilo nepoznato, i strastveni ljubitelj baleta, grane umjetnosti koju posjećuje u Londonu i u Zagrebu.

- Balet 'Gospoda Glembajevi' u Puli nije isključivo moj poklon istarskoj kulturnoj sceni, nego prvenstveno ideja da se kroz ovakav događaj pokrene jedna šira inicijativa za pomoć lokalnim bolnicama koje jedino kroz donacije mogu pribaviti potrebna financijska sredstva za nabavu potrebne opreme za tretman pacijenata. U ovom slučaju sav prihod od karata za balet bit će doniran Općoj bolnici u Puli. Kulturnjaci će dobiti vrhunac gledanja vrhunskog baleta, bolnica potrebna sredstva, a mi, kao organizatori, uživat ćemo u spoju ove dvije pozitivne inicijative - rekao je za Jutarnji Danko Končar. Karte za “Gospodu Glembajeve” moći će se kupiti na blagajni Istarskog narodnog kazališta u Puli i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u pretprodaji za 200, a nekoliko dana uoči premijere za 250 kuna.

Balet će se na otočiću izvesti za 1200 gledatelja i vodstvo zagrebačkog HNK već je izvidjelo teren i ocijenilo i predvidjelo sve tehničke aspekte postavljanja baleta na otvorenu scenu iza koje će publika moći u noći vidjeti svjetla pulskog brodogradilišta, a nakon predstave biznismen će posjetitelje počastiti vinom iz svoje vinarije Capo. U Pulu dolazi balet koji je dosad vidjelo 5692 ljudi u nacionalnom kazalištu i na gostovanju i koji je ovo ljeto pozvan na otvorenu scenu na Hvar, a postoji i ideja da se izvede i na zagrebačkom Tomislavcu.

Intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč kaže da ju je prije svega iznenadio i razveselio poziv gospodina Končara da se kazalište predstavi u Puli s jednom od izvedbi Baleta.

Važan iskorak

- Smatrala sam da bi to treba biti prepoznatljivo djelo koje možda i najbolje predstavlja naše trenutačne repertoarne smjernice, te je odluka pala na našu hit predstavu 'Gospodu Glembajeve' čiju koreografiju potpisuje Leo Mujić. Plesati na atraktivnom otvorenom prostoru svakako je veliki izazov, a mene su izazovi oduvijek privlačili. U ovom slučaju, ponajprije stoga što se u ambijentalnoj transformaciji s 'Glembajevima' otvara jedna nova plesna priča, ali i mogućnost afirmiranja i jednoga novog iznimno atraktivnog scenskog prostora te jednog modela suradnje između poduzetnika i kulture koji kod nas na žalost nije uobičajen - kaže Dubravka Vrgoč, podsjećajući kako su “Glembajevi” Baleta HNK uspjeli kultnu Krležinu dramu, amblematski primjer hrvatske dramske literature, ispričati bez ijedne riječi plesnim koracima.

- Pri tome se u plesnoj predstavi sačuvalo, odnosno predstavilo publici sve ono što je Krleža ispisao monolozima i dijalozima slavnih likova. Koreograf Mujić i naši sjajni plesači tako su dramski tekst s lakoćom preveli u drugi medij ne izgubivši pri tome ni priču, ni atmosferu, niti intenzitet umjetničkog iskaza. Riječ je o doista autentičnom umjetničkom doživljaju koji je protekle sezone punio gledalište našega kazališta i za koga se uvijek tražila karta više. Za zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište izvedba 'Gospode Glembajevih' na otoku Sveta Katarina i uvali Monumenti važan je iskorak u našim nastojanjima da proširimo djelatnost nacionalnog kazališta i to omogućavajući susrete umjetnika i gledatelja i na onim prostorima koji nisu do sada mišljenje za teatar. Stoga se iznimno veselimo pulskoj avanturi - rekla je intendantica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:01