REZULTATI FINALA

IZABRANA JE POBJEDNICA VELIKOG NATJEČAJA JUTARNJEG Najbolje karikature crta studentica animacije na ADU Mihaela Erceg

'U radovima me okupiraju svakodnevne situacije u kojima se našao svatko od nas', kaže Mihaela
Mihaela Erceg

- Pričanje priča je jedna od najljepših stvari ljudske egzistencije, bilo da se radi o pričanju kroz knjigu, film ili, kao u mojem slučaju, strip ili ilustraciju - kaže nam 21-godišnja Mihaela Erceg, pobjednica velikog natječaja Jutarnjeg lista u kojem smo tražili najbolje karikature i ilustracije u Hrvatskoj.

Mihaela dolazi iz Splita, u koji se “seli” ljeti, a ostatak godine živi u Zagrebu, gdje studira animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti.

- Što se tiče toga da sam pobijedila - nitko nije sretniji od mene! Jedva čekam da sjedne lova - kaže nam kroz smijeh, pa dodaje da se, osim novčanoj nagradi od 6000 kuna, veseli i izložbi radova koja će biti postavljena u Muzeju suvremene umjetnosti te suradnji u izdanjima Hanza Medije, što je također dio nagrade.

Snoopy đir

Kada je riječ o temama, okupiraju ju najčešće svakodnevne situacije u kojima se, vjerojatno, našao svatko od nas.

- Bitan mi je taj jednostavni životni aspekt. Ne bavim se, recimo, politikom. Više sam ovaj Snoopy đir. Volim pronalaziti duhovite i filozofske aspekte u naizgled banalnim situacijama. Volim likove koji su duhoviti, a opet govore o ozbiljnim temama - govori nam ova mlada umjetnica, pa dodaje da u njezinim djelima često ima i autobiografskih elemenata - priča u slici o djevojci koja kupuje čokoladu “u pidžami i šlapama”, koja je jedan od dva rada s kojima se prijavila, nastala je upravo na temelju osobnog iskustva.

Jeftinije od terapije

Crta svakodnevno. To joj je, kaže, stil života, a i “jeftinije je od terapije”.

- Najčešće crtam u kafiću. A moje crtanje najčešće se odvija u ritmu - jedna kava, jedna ilustracija. A izazov mi je u kratkom vremenu stvoriti nešto što će puno toga reći - kaže pa dodaje da, kad je riječ o tehnici, najčešće odabire “flomastere u čudnim bojama koje nemaju veze s vezom, tuš ili markere”.

Svoje radove redovito objavljuje na instagramskom profilu “a.artistotel”, a baš ovih dana, konkretno do utorka, može ih se pogledati i u AKC-u Medika u sklopu Ohoho festivala, na kojem su izloženi stripovi i ulična umjetnost više autora na ovogodišnju temu subverzije i aktivizma.

Kako je Mihaela na kraju treće godine fakulteta, trenutno kreira i svoj završni rad, trominutni animirani film.

- To je jedan duhovito-ironično-filozofski uradak. Glavni je lik čovjek koji čeka autobus pa doživi anksiozni napadaj nakon što mu dođe taksist i počne mu lagati da prema njemu ide vuk koji je pobjegao iz zoološkog vrta - zaključuje.

Uz Mihaelu, koja je dobila prvo mjesto na natječaju u kojem su najbolje radove birali urednici Jutarnjeg lista, novčano će sa 3000 kuna biti nagrađen i Roko Idžojtić, a 2000 kuna idu Stjepanu Micaku. Posebna priznanja za svoje radove dobili su Tea Jurišić, Danilo Dučak, Maxim Šimić, Živko Nimac te Goran Novović. Informacije o vremenu održavanja izložbe najboljih pristiglih radova objavit će se naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:09