NOVA SNAGA

JAVILA SE ŽELJKA MARKIĆ, ZA HASANBEGOVIĆA NAPRAVILA POPIS Evo što sve očekujemo od Ministarstva kulture: 'Poništite natječaj...'

 Damjan Tadić / CROPIX

Udruga U ime obitelji pozvala je u utorak novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na primjenu objektivnih kriterija za dodjelu sredstava udrugama civilnog društva i neprofitnim medijima, te formiranje stručnih i neovisnih povjerenstava koja ta sredstva dodjeljuju, kako bi se osiguralo da to ne bude "po političkom i ideološkom ključu".

"Očekujemo da, ne podliježući pritiscima raznih udruga i pojedinaca koji prosvjeduju protiv vašeg imenovanja, odredite objektivne kriterije za dodjelu financijskih sredstava udrugama civilnog društva te neprofitnim medijima kako bi ubuduće bilo jasno zašto su pojedine udruge zadovoljile uvjete natječaja i dobile financijska sredstva, te na koji način udruge financirane novcem poreznih obveznika doprinose hrvatskom društvu", stoji u pismu koje je udruga U ime obitelji u utorak uputila novome ministru.

"Do sada to često nije bio slučaj i smatramo da su sredstava često dodjeljivana samo po političkom i ideološkom ključu", ocjenjuju u pismu.

U ime obitelji ministra Hasanbegovića nadalje poziva da osigura da "projekte kojima se dodjeljuju sredstva poreznih obveznika ocjenjuju stručna i neovisna povjerenstva koja nisu u sukobu interesa ili interesno povezane s prijaviteljima projekata", ocjenjujući kako je "činjenica da su članovi povjerenstava (za vrijeme prethodnih vlada) često bile politički i svjetonazorski pristrane osobe koje su sredstva dodjeljivale uvijek istim medijima i udrugama".

Udruga smatra kako je Ministarstvo kulture za vrijeme bivše vlade sredstva dodjeljivalo prema "kriteriju interesne povezanosti", a rad Stručnog povjerenstva tog ministarstva ocjenjuje neprofesionalnim.

"U sklopu natječaja u 2014. godini je tako npr. bolje ocjenjen nepostojeći portal 'Zlatne godine', nego portal Narod.hr udruge U ime obitelji, a kao razlog dodjele niže ocjene povjerenstvo je navelo 'referendum o braku' kao 'ostavštinu Udruge U ime obitelji', što je očito proizvoljan i diskriminatoran kriterij", pojašnjava Željka Markić u pismu.

"Također, prema zapisnicima provedbe natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima iz 2014. proizlazi da je svaki član povjerenstva imao samo pet (5) radnih dana da napiše 91 recenziju za 91 prijavljeni medij, u svakoj obrazlažući koliko je pojedini mediji zadovoljio sedam unaprijed utvrđenih kriterija. To znači da je svaki član povjerenstva za svaku recenziju u prosjeku imao samo 20-ak minuta, pa zbog toga postoji osnovana sumnja jesu li prilikom odlučivanja o prijavama poštivani svi profesionalni standardi", napominje.

Udruga U ime obitelji tražila je u 2014. da se razriješe dužnosti članovi Stručnog povjerenstva, provede istraga o radu Povjerenstva te poništi natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, koje je raspisalo Ministarstvo kulture, zbog kompromitacije natječaja, o čemu je 2013. izvijestila smo javnost te zatražila pojašnjenja Ministarstva kulture.

"Unatoč tome, isti način dodjele proračunskog novca nastavljen je u 2014. i 2015. godini", upozorava se u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:51