UMJETNIČKA ISTRAŽIVANJA

13. FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA Unatoč svemu, održat će se i predstaviti četiri kvalitetne predstave

 promo foto
Katie Mitchell iz Velike Britanije će prezentirati projekt 'Pluća' a Romeo Castellucci, jedan od najznačajnih suvremenih svjetskih redatelja, dolazi s predstavom 'Go down Moses'

Trinaesti po redu Festival svjetskoga kazališta započinje 15.rujna 2015. predstavom 'Pluća', redateljice Katie Mitchell u izvedbi Schaubuhne am Lehniner Platz na sceni Zagrebačkog kazališta mladih i trajat će do 27. rujna 2015.

Dubravka Vrgoč, umjetnička direktorica Festivala i intendantica zagrebačkog HNK naglasila je kako joj je neobično drago da je u prilici najaviti ovogodišnji festival s obzirom na financijske poteškoće. „Postojala je mogućnost da se festival i ne održi, budući je budžet bio uvelike smanjen, iznosi 824.000 kuna, dok je prošlogodišnji bio gotovo 2 milijuna kuna. Unatoč svemu, festival će se održati i na njemu će se predstaviti četiri predstave, koje će svojom kvalitetom zainteresirati publiku. Ovogodišnji festival nastavlja umjetnička istraživanja koja su mu imanentna od prvih dana.“

Ivica Buljan, umjetnički direktor festivala i ravnatelj Drame HNK u Zagrebu, najavio je predstave dvoje etabliranih europskih redatelja, Katie Mitchell iz Velike Britanije koja će u Zagrebu prezentirati projekt 'Pluća', temeljen na tekstu Duncana Macmilliana i Romeo Castellucci, jedan od najznačajnih suvremenih svjetskih redatelja, koji dolazi s predstavom 'Go down Moses'.

Katie Mitchell iz Velike Britanije će u Zagrebu prezentirati projekt 'Pluća'

Uz njih na festivalu nastupaju i dvije poznate kazališne skupine tg Stan iz Belgije, s Čehovljevim 'Višnjikom', te NO99 iz Estonije s predstavom 'Moja žena se naljutila'.

NO99 iz Estonije s predstavom 'Moja žena se naljutila'

Predstave će se izvoditi na scenama ZKM, HNK-a i na sceni Travno od 15. do 27.rujna 2015. Ulaznice su prodaji od 1. rujna, a mogu se kupiti na blagajni HNK u Zagrebu.

Kazališna skupina tg Stan iz Belgije nastupa s Čehovljevim 'Višnjikom'

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč najavila je prvu ovosezonsku premijeru - zagrebačku premijeru opere Traviata u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koja će se održati 12. rujna, te niz zanimljivih događanja - između ostaloga svečanu premijera filma Dalibora Matanića 'Zvizdan' i događanje Dan otvorenog trga koje će se ove godine održati 26. rujna u suradnji s manifestacijom prezentacije francuske kulture u RH pod nazivom Rendes Vous.

'Pluća': Može li itko donijeti dijete na ovakav svijet?

Par, muškarac i žena u svojim kasnim dvadesetima. Žive u velikom gradu, dobro su obrazovani i rade zanimljive poslove. Kupuju fair-trade kavu i iz principa bojkotiraju velike trgovačke lance. Gledaju originalne verzije art filmova uz titlove i čitaju knjige o aktualnim političkim pitanjima. Neprestance se uvjeravaju "Mi smo ispravni".

Istodobno se događa i ovo: Svjetska populacija broji više od 7 milijarda, 2,6 ljudi rađa se svake sekunde - uskoro ćemo doseći 10 milijarda stanovnika. Potreba za hranom i pitkom vodom raste, uz potrošnju energije i prirodnih resursa. Gužva je sve veća.

Globalno zatopljenje, prirodne katastrofe i sve češće nepredvidljive klimatske promjene djeluju kao bezazlene nuspojave. U bliskoj budućnosti se zbog vode, hrane i izvora energije naziru krize ili čak građanski ratovi.

Može li itko donijeti dijete na takav svijet? Par želi djecu, ali iz toga nastaju sljedeća proturječja - Mogu sedam godina svakodnevno letjeti od Londona do New Yorka i emitirat ću manje ugljikova dioksida nego ako imam dijete. Deset tisuća tona CO2! Dok se svađaju, sat otkucava, što će prvo biti uništeno - njihova veza ili okoliš?

FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA 2015. / 15. DO 27.9.2015.

15.9. 20 h ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

Pluća / Lungs

redateljica: Katie Mitchell, Schaubühne aus Lehniner Platz

16. i 17. 9. 20 h HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE / 16.9. SVEČANO OTVARANJE FSK

Go down, Moses

redatelj: Romeo Castelluci, Socìetas Raffaello Sanzio

17. i 18.9. 20 h ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH

Višnjik / Cherry Orchard

Tg STAN

27.9. 20h SCENA TRAVNO

Moja žena se naljutila / My wife got angry

redatelji: Ene-Liis Semper i Tiit Ojasoo, NO99

Sve predstave imaju hrvatski prijevod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38