ODRASLI GLUME DJECU

49. BITEF Specijalnu nagradu osvojila Ferlinova predstava 'Mi smo kraljevi a ne ljudi'

 HNK Zagreb
Ferlin kao ishodišni materijal koristi dječji jezik kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli

ZAGREB - Predstavi Matije Ferlina 'Mi smo kraljevi a ne ljudi' u izvedbi Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na upravo završenom 49. BITEF-u dodijeljena je specijalna nagrada Jovan Ćirilov za, uz ostalo, "jedinstven, intrigantan i autentičan kazališni jezik", izvijestio je u petak HNK.

U obrazloženju žirija, koji je nagradu dodijelio jednoglasno, ističe se da Ferlinova predstava "razvija jedinstven, intrigantan i autentičan kazališni jezik, posjeduje precizan i osjećajan pristup odrasloj, ali i mladoj publici, iznimno kombinira umjetničke jezike i izuzetno pristupa plesu koristeći ga u dramske svrhe, uvodi suptilan i delikatan kazališni pristup, gradeći kazališni integritet na razini intimnoga dijaloga koji izvođači ostvaruju s prostorom, odnosi se prema djeci bez dociranja te izostavlja moraliziranje i jednostavne odgovore na komplicirana pitanja na teme ljudskosti i aktualne teme".

Međunarodni žiri, u kojemu su bili glumci Mirjana Karanović i Žarko Laušević, dramaturzi Agnieszka Jakimiak (Poljska) i Stefan Blaeske (Njemačka) te scenograf Thomas Walgrave (Belgija), grand prix "Mira Trailović" dodijelio je francuskoj predstavi 'Zbogom' u režiji Jonathana Capdeviellea nastaloj u produkciji pariškoga kazališta Bureau Cassiopee, a festivalska publika nagradu je dodijelila slovenskoj predstavi 'Ilijada' nastaloj u koprodukciji SNG Drama iz Ljubljane, Mestnega gledališča ljubljanskog i Cankarjevog doma i u režiji Jerneja Lorencija, koji je na festivalu nagrađen i za najbolju režiju.

Za nagrade na festivalu održanom od 17. do 24. rujna natjecalo se ukupno deset predstava.

Ferlinova predstava premijerno je izvedena u svibnju u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma, a prije BITEF-a gostovala je na Kunstenfestivalu u Bruxellesu i talijanskom Mittelfestu. Na repertoaru HNK ponovno će biti 30. rujna, 1., 2., 3., 6. i 7. listopada, kada će se prikazivati na sceni Travno, a 9. listopada gostovat će na sarajevskom kazališnom festivalu MESS-u.

'MI SMO KRALJEVI A NE LJUDI' Odlična Ferlinova predstava u kojoj odrasli glume djecu

Scenograf predstave je Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, a u predstavi glume članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivana Jončić i Iva Mihalić.

U predstavi 'Mi smo kraljevi a ne ljudi' Matija Ferlin istražuje scenski pokret i jezik. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima će oblikovati jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima, Ferlin gledatelja ponovno podsjeća na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:06