PRESJEK NAJBOLJIH

50. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA PIF Jubilarno izdanje otvara ruska predstava o okupaciji Lenjingrada

'Djevojčica iz Lenjingrada'
 

ZAGREB - Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF održat će se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, a u sedam dana ugostit će preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta te prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

"Misao vodilja jednog od najdugovječnijih kazališnih međunarodnih festivala u Hrvatskoj širenje je granica lutkarstva, kako bi se uz već klasične lutkarske predstave, prikazale i one 's druge strane lutkarstva', koje obogaćuju i redefiniraju taj specifični umjetnički medij", istaknula je u najavi programa umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin.

Na ovogodišnjem PIF-u prikazat će se presjek najboljih europskih, svjetskih i regionalnih lutkarskih ostvarenja širokog raspona tema, od teme odrastanja, tolerancije prema drukčijima, preko neobičnih prijateljstava, ljubavnih zavrzlama do osjećaja pripadnosti, slobode, sreće i hrabrosti.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve Sergej Obrazcov u subotu 16. rujna na Sceni Travno izvedbom predstave "Djevojčica iz Lenjingrada", koja kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

Organizatori kao ovogodišnji "must see" festivala izdvajaju i kinesku kazališnu trupu Guangxi, "koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke"; višestruko nagrađivanu solo izvedbu "Jesenski portreti" Amerikanca Erica Bassa, te tradicionalnu španjolsku priču o Don Juanu u izvedbi Kazališta Tyjatr iz Slovačke.

Kineska kazališna trupa Guangxi

Također se ističu i predstava "Dindim" o nježnosti, temeljena na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te humoristično-ljubavna priča "Jer te volim kazališta" Skromlehjulet iz Kraljevine Norveške.

Dolazak lutkara i lutaka u grad najavit će dobroćudni div Pifko i tradicionalna Pifkova povorka koja kreće 16. rujna u 11 sati iz Tkalčićeve ulice, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu.

Organizatori i ove godine najavljuju bogat 'off program' u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Program 50. PIF-a započinje već 11. rujna otvorenjem izložbe fotografija Ivana Špoljarca "Lutke na kvadrat" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, nakon čega slijedi i prikaz odabranih radova 5. Likovnog natječaja za djecu "Lutka, maska... PIF" u Etno art galeriji 14. rujna. Tijekom festivala također će se moći pogledati i retrospektivna izložba "PIF-ovih 50" u Kulturnom centru Travno.

Festival se službeno zatvara 22. rujna na Sceni Travno svečanom dodjelom nagrada i posljednjom lutkarskom predstavom iz 'off programa' "Behind the Paper", u izvedbi studenata Umjetničke akademije u Osijeku, dugogodišnjih partnera i sudionika PIF-a.

Detaljan raspored predstava, kao i informacije o izvođačima, popratnom programu i ulaznicama nalaze se na službenim stranicama PIF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45