OTKUPILI PRAVA

'A JE TO' U HRVATSKOJ Kultni crtić sa šlampavim majstorima postaje kazališna predstava u Hrvatskoj

Uspomene iz djetinjstva na kultni češki crtić “A je to” i najnespretnije moguće majstore Pata i Mata navele su glumca Marka Cindrića i scenografa Davora Praha na ideju da njihovu “uradi sam” priču pretoče u kazališnu predstavu.

Pata i Mata u predstavi će utjeloviti upravo Marko Cindrić i Asim Ugljen, koji su jučer u Pragu potpisali i ugovor o autorskim pravima. Kao idealnog redatelja i dramaturga za svoju ideju Prah i Cindrić odabrali su Marija Kovača, koji se i prije okušao u režiranju predstava prema poznatim crtićima, poput “Baltazara” i “Igre” Dušana Vukotića. Angažman za predstavu Kovača je oduševio jer, kako kaže, gaji poseban afinitet prema češkoj školi humora.

- Svi koji uče svirati usnu harmoniku prvo nauče temu iz ‘A je to’, a i svima nam je jako dobro poznata ‘uradi sam’ metoda koja rijetko kome pođe za rukom. Kad sam kreirao priču prema čehoslovačkom crtiću, odmah mi je pala ideja dolaska Čeha na more, pa sam spojio ta dva opća mjesta. Pata i Mata tako prvo čeka pakiranje, noćna mora svakog muškarca, pa vožnja automobilom koji se pokvari na putu, a onda i dolazak u slavni hrvatski apartman koji je sklepan po ‘uradi sam’ principu, što znači da otpadaju pločice, štekeri su na nevjerojatnim mjestima, a postoji i problem legalizacije - ispričao je Mario Kovač.

Stara škola

U svojem se sinopsisu, kaže, odlučio malo šaliti na račun Hrvata i Čeha, pa se poigrao s poznatom češkom štedljivošću. Hrvatski i češki smisao za humor smatra prilično sličnima.

Poseban izazov bit će glumački dio, koji se bazira na stiliziranom pokretu, odnosno stop-animaciji.

- Ta vrsta animacije zapravo je sjećanje na stara vremena u vrijeme kad je sve digitalizirano. Češka škola animacije ima vrhunsku reputaciju u svijetu, pa je ovo i svojevrsni hommage starim crtićima, koji su rađeni puno pedantnije nego danas i kada je bila bitna ruka majstora, dok danas tehnički dio posla obavlja kompjuter. Danas su autori crtića anonimni i sve rade velike producentske kuće. Nekad su ta imena nešto ipak značila - objašnjava Kovač.

Za predstavu se još traži koproducent, no nema sumnje da će se naći zainteresirano kazalište.

- Predstava je namijenjena djeci, ali i roditelji su naša itekako ciljana skupina jer nema onog koji se ne sjeća vratolomija Pata i Mata, pa će ovo biti odličan odmak od svakidašnjice i povratak u lijepa vremena i djetinjstvo. Marko i ja i prije smo surađivali, pa smo tako, on kao režiser, a ja kao scenograf, napravili i ‘Uskrsli mjuzikl’ u Komediji - priča scenograf i kostimograf Davor Prah.

Kako je napomenuo, zanimljiva je priča vezana i uz prve epizode iz velikog opusa o Patu i Matu.

- U početku je ‘A je to’ bio zabranjen u tadašnjoj komunističkoj Čehoslovačkoj, a razlog je bila boja majica koje su nosili Pat i Mat. Naime, tada se tumačilo da su crvena i žuta zapravo provokacija i da se aludira ili možda ismijava tadašnji zategnuti odnos SSSR-a i Kine. Budući da su crtić zabranili u Pragu, autori Lubomir Beneš i Vladimir Jiranek uspjeli su ga nastaviti proizvoditi u Bratislavi, ali je Matova crvena majica zamijenjena neutralnom sivom - priča Prah.

Cenzurirane lutke

Inače, dva šašava lutka prvi su se put pojavila 1976. godine u kratkoj epizodi pod nazivom “Mislioci”, a zamišljeni su kao zabava za odrasle, no brzo su postali popularni svim uzrastima. Tek su 1989. godine dobili imena Pat i Mat.

Serija je postala veći hit izvan granica Češke i Slovačke, a jedine probleme pri prikazivanju imali su u Švicarskoj, gdje je nekoliko epizoda zabranjeno jer su tamošnji cenzori smatrali da su preopasne i da bi djeca, ali i odrasli mogli pokušati napraviti viđeno na ekranu što bi moglo biti pogubno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:49