SUVREMENE IZVOĐAČKE PRAKSE

BADco. prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupa sa 'Strancem'

Ovo scensko čitanje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti

DUBROVNIK – Premijerno izveden u lipnju 2015. u sklopu festivala Perforacije, projekt 'Stranac' u produkciji umjetničkog kolektiva BADco. bit će izveden na 67. Igrama, 15. kolovoza na taraci tvrđave Revelin. To će ujedno biti i prvi put da se ova najuglednija hrvatska skupina koja se bavi suvremenim izvođačkim praksama i koja je svoj respektabilan ugled već izgradila u inozemstvu predstavlja na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Projekt 'Stranac' inspiriran je istoimenim romanom francuskog književnika i filozofa Alberta Camusa, a ovo scensko čitanje jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti, koncentrirajući se na tri dominantne slike preuzete iz romana: situacije ispovijesti, zatvora i trenutka samog ubojstva kao ključne točke u kojoj se sve akumulira.

Režiju potpisuje Goran Sergej Pristaš na tekst i dramaturšku obradu Gorana Ferčeca, a za koreografiju i izvedbu su zaslužne Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer, a uživo svirana glazba je djelo braće Sinkauz.

Suvremene izvedbene prakse na 67. Igrama zastupljene su i u nastupu Zagrebačkog plesnog ansambla 6. kolovoza na taraci Revelina s djelom renomiranog španjolskog koreografa i plesača Daniela Abreua 'Anything', koje izvodi šest plesača. Gostovanje je realizirano kroz Plesnu mrežu Hrvatske.

Posljednji od plesne trojke, kojeg će festivalska publika najskorije imati priliku pogledati je 'Preludij za poslijepodne jednog fauna' za kojeg, prema Debussyjevoj desetminutnoj kompoziciji koreografiju radi ugledni Edward Clug, umjetnički direktor SNG Maribor te jedan od najuglednijih i najaktivnijih europskih koreografa. Ščedrinova 'Carmen' u koreografiji Valentine Turcu komplementarni je dio tog baletnog diptiha koji će se odigrati na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu, 15., 16. i 17. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2022 21:57