RITUALNA UMJETNOST

BHARATANATYAMA Najpopularniji klasični ples Indije u Zagrebačkom plesnom centru

Bharatanatyam, najpopularniji klasični ples Indije, univerzalno je prihvaćen kao istančana ekspresija indijske kulture i jedna je od najsuptilnijih plesnih formi na svijetu. Kao ritualna umjetnost, njegova intimna veza s hramom zrcali osjećaje poklonika i reflektira nutrinu hindske kulture.

Bharatanatyam će u Zagrebačkom plesnom centru u subotu 8. veljače s početkom u 19 sati izvesti plesna umjetnica Maja Drobac, koja će predstaviti koreografije koje joj je prenijela njena profesorica Smt. Lalitha Srinivasan, jedna od najpoznatijih živućih predstavnica Maysurskog stila. Smt. Lalitha Srinivasan učenica je pokojne Dr. K. Venkatalakshamme koja je plesala na samom Maysurskom dvoru i danas slovi kao najpoznatija predstavnica Maysurskog stila Bharatanatyama.

Plesna umjetnica Maja Drobac učenica je Gurua Smt. Lalithe Srinivasan (Nupura škola za Bharatanatyam iz Bangalorea), a diplomu iz Bharatanatyama stekla je u Kerali, na Bhaskara College of Fine Arts (gurui: Sri Hemanth Kumar, Smt. Vijayalakshmi Hemanth Kumar, Smt. P.P. Govinda i Smt. Jisha Govinda). Maja svira Mrudangam (klasičnu indijsku udaraljku) pod vodstvom gurua Sri Chaluvaraju, a diplomirala je na Akademiji suvremenog plesa u Amsterdamu.

Gošća ove izvedbe Bharatanatyama bit će Nataša Moskaljov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:59