Festival novog cirkusa

Bradata žene u doista zabavnoj predstavi o ženskoj snazi i vještini

Tema ovogodišnjeg Fesivala su žene i cirkus, a otvorila ga je francuska autorica Jeanne Mordoj

ZAGREB - Festival novog cirkusa otvoren je u četvrtak nadahnutom predstavom koja zgodno uvodi u ovogodišnju temu - žene i cirkus. Mlada francuska autorica, Jeanne Mordoj, pojavljuje se kao bradata žena, čudo sajamskih priredbi i polazeći od inspiracije u drevnom cirkusu, kreira zabavnu predstavu o životu i smrti, ženskoj snazi, vještini i odustajanju.

Vizualna efektnost

“Oda dlaki” sastavljena je od “točaka” asocijativno povezanih - akrobatsko skupljanje školjaka, probadanje noževima, razgovor s publikom, ples… Stvarni predmeti i materijali na sceni, od vode i zemlje do jaja, puževih kućica i kostiju stvaraju finu autentičnost. Brada na ženskom licu nije nakazna, ona je znak ženske snage, kako to u duhovitom obraćanju ženskoj publici Jeanne Mordoj govori, pitajući nas gdje su naše brade, rastu li one prema unutra? Uz izvođačicu drugi “likovi” su jarac i dva brata jazavca načinjeni od kostiju. Njihove minijature su ogledni primjerak lutkarstva u najboljem izdanju, pri čemu je vizualnoj efektnosti i briljantnoj animaciji dodana i cirkuska sposobnost izvođačice trbuhozborke.

Scena sa žumanjcima

Prelijepa je i scena sa žumanjcima, koje izvođačica kao bića koja se nikada neće roditi šalje u svijet u kojem neće sudjelovati, pa oni putuju - po njezinom tijelu. A kad se razliju, to je tužno, no samo na trenutak, jer humor prožima predstavu poput stalnog osvježavajućeg lahora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:39