KOLUMNIST JUTARNJEG

ČADEŽ KOD STANKOVIĆA 'Šerbedžija 1991. nije trebaootići iz Hrvatske, a danas na računtoga ne bi trebao dobivati novac'

 Screenshot HTV
Tomislav Čadež, kritičar i kolumnist Jutarnjeg lista, gostovao je kod Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2" na HTV-u.

Strah i trepet kazalištaraca, kako je prikazano u uvodnom prilogu, i ovaj je put kritizirao redatelja Olivera Frljića, prozvavši ga da je izmislio oduševljene komentare i kritike o svojoj predstavi odigranoj u Grazu. Rekao je da je Frljić “ Obersnelov politički kandidat koji je prije upravljanja riječkim HNK morao proći ravnanje barem jednim manjim kazalištem”. Njegovu predstavu “Aleksandra Zec” Čadež je okarakterizirao kao “političku pornografiju”.

Na pitanje što misli o ostavci ministrice Andree Zlatar Violić, Čadež je odgovorio da je “ona školski primjer kako intelektualci nemaju što raditi u politici”.

- Nije žena sklona ilegalnom ponašanju, ali kao ministrica je posve pobrkala konce. Kadrovirala je politički, nije ispunila nijedno obećanje - rekao je Čadež te dodao da Andrea Zlatar nije tijekom mandata napravila baš ništa.

Na pitanje hoće li Berislav Šipuš biti bolji ministar, Čadež je odgovorio kako je “svejedno tko će do kraja mandata biti ministar, može to biti i portir iz Ministarstva”. Što se tiče moguće HDZ-ove ministrice kulture Anje Šovagović Despot, Čadež je rekao da je “Anja napravila odličnu ulogu u Gavelli, ali bilo bi bolje da se bavi glumom”.

Najžešća se polemika razvila kad je Stanković prozvao Čadeža da je porezni dužnik. No, Čadež je odgovorio da je dug sam napravio svojim pisanjem, a da je najveći dio duga zapravo kamata koju sad pokušava riješiti.

- Za razliku od vas koji ste primali novac za pisanje za Nadana Vidoševića - uzvratio je Čadež Stankoviću koji je demantirao da je dobio novac od bivšeg šefa HGK.

S obzirom na to da je Čadež bio branitelj, kao i njegov otac, dotaknuli su se i teme o braniteljima i ustaštvu. Čadež je rekao kako u Domovinskom ratu nije bilo ustaštva, nego zločina kriminalaca te da se “Hrvati nisu svetili i nisu ubijali civile”.

- Osnovni problem branitelja je što se nitko nije njima bavio i napravljena im je nepravda kad je naštancan velik broj lažnih branitelja, od čega je nastao obrazac gledanja na njih kao na one s povlasticama - rekao je Čadež.

- Još će ispasti da si je Glogoški sam izrezao noge, ali tko uđe u političko kolo, osramotit će se - zaključio je Čadež.

Ustvrdio je i da Rade Šerbedžija nije trebao otići 1991. godine iz Hrvatske, odnosno ako već i jest otišao, danas na račun toga ne bi trebao dobivati političke bodove i novac za svoje projekte.

Snimku cijele emisije možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57