MNOŠTVO PREDSTAVA, IZLOŽBI I KONCERATA

Čak 310 sati programa kulture na Osječkom ljetu

 Elvedji/CROPIX

Čak 27 različitih programa, među kojima dominiraju dramske predstave, potpuno besplatno ponuđeno je ljubiteljima kulture na istoku Hrvatske, iako ne treba sumnjati da će ono što se nudi na 13. osječkom ljetu kulture pobuditi i interes publike iz drugih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Već su prvi dani 13. OLJK-a potvrdili ono što se, prema iskustvu od ranijih godina, i očekivalo, a to je da će se za pojedine programe u u staroj gradskoj jezgri Tvrđi tražiti stolica više. Bilo je tako već pri izvedbi hit predstave Narodnog pozorišta Subotica “Čudo u Poskokovoj Dragi” Ante Tomića. Otvorenje OLJK-a “poklopilo” se s proslavom ulaska Hrvatske u EU, pa je shodno tome zemlja partner Austrija poklonila nastup Puhačkog ansambla muzičke akademije iz Graza, inače najboljeg europskog orkestra u toj kategoriji, koji je oduševio u svom nastupu.

Večer s Mani Gotovac

Jednako upečatljiv bio je i koncert najnagrađivanijeg hrvatskog amaterskog pjevačkog zbora Lipa te njihovih gostiju, zbora Mecsek iz Pečuha i tamošnje Panonske filharmonije, koji su u utorak navečer počastili publiku sa 12 sjajnih izvedbi u sklopu projekta “United Europe singing”, koje su pjevali na čak sedam europskih jezika. Oduševila je u utorak i Mani Gotovac na književnoj večeri posvećenoj njezinoj autobiografiji “Fališ mi u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi”. Prisjetila se 1971. i rekla da je njeno “Hrvatsko proljeće” obilježeno s dvije ljubavi. Ljubavi prema domovini i ljubavi prema Gorkome. Obje ljubavi su bile tragične, ali dala je savjet svima, kad tragedija pusti korijene i zadrži se dovoljno dugo, možda izraste cvijet. Govorila je i o smrti svoje djevojčice. “Ni sama nisam znala koliko zvijeri postoji u meni da sam mogla to savladati, prebroditi. Dvije godine nisam mogla razmišljati. Kratko je bila sa mnom. A onda sam shvatila da sam sretna što je bila.”, zaključila je Mani Gotovac.

Puno kulture - ukupno inače 310 sati kulture i 462 umjetnika tijekom dva tjedna - očekuje publiku i u sljedećim danima.

Jamesove mačke

Pri tome svakako treba podcrtati urnebesni spektakl Ladislava Prežigala i Darka Hajseka “Crna kuća - mjuzikl u boji” . Tu su i komedije Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo te Ivice Boban “Sutra (ni)je novi dan” u izvedbi Teatra Exit te. Atraktivna će biti i predstava Kreativnog sindikata i Kazališta KNAP “Femme fadal - san o Amaliji Rodrigues u slikama kazališta sjena”, a valja naglasiti i kako su predviđene dvije praizvedbe, i to “EU heroine” Marijane Nole u izvedbi Umjetničke akademije u Osijeku te predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku “Jamesove mačke” prema jednom od dva dječja romana Jamesa Joycea, a u režiji Nikole Zavišića. Bit će postavljeno i pet izložbi, a predviđena su četiri koncerta, među kojima i onaj Zbora HNK Osijek. Osim već spomenutih, publika će moći uživati i u nastupima umjetnika iz zagrebačkih kazališta Kerempuh i Planet Art, Teatra Rugantino, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Lutkarskog gledališča Maribor, osječke glumice Mire Perić Kraljik, Opernoj noći HNK Osijek, a iz Australije dolazi izložba fotografija Antuna Krešića “Australija u očima Hrvata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 03:26