NOVA PREDSTAVA

'CRNO-BIJELO' Lucija Barišić u stand-up monodrami propituje kako biti junak svog života

 Luka Matić
Referirajući se na rad američkog mitologa, pisca i predavača Josepha Campbella i njegovu knjigu "Junak s tisuću lica", predstava propitkuje "osobnu legendu" pojedinca

Nova predstava ‘Crno-bijelo’, u formi monodrame s elementima stand-upa, koju autorski potpisuje glumica Lucija Barišić, a nastala je u produkciji Pierre Vally Teatra i u suradnji s kazalištem KNAP, izvest će se 3. i 4. ožujka na daskama KNAP-a (Ivanićgradska 41a) s početkom u 20 sati.

Referirajući se na rad američkog mitologa, pisca i predavača Josepha Campbella i njegovu knjigu ”Junak s tisuću lica” u sadržajnom smislu predstava propitkuje ”osobnu legendu” pojedinca, putovanje kroz život svakog čovjeka ili kako biti junak svog vlastitog života.

Filozofija J. Campbella se može svesti na frazu ”Slijedite svoje blaženstvo” (”Follow your bliss”), odnosno kako ne zaboraviti to što kuca u nama i kako ostati u središtu sebe. Problem svakog pojedinca je kako to učiniti jer društvo, obitelj, obrazovni sustav i sustav općenito imaju posve drugačija očekivanja od nas.

U izvedbenom smislu Lucija se bavi arhetipom lude (”trickstera”), on je i budala i kreativac, netko tko je izvan i iznad sistema. On nema poštovanja prema vrijednostima koje je um namijenio za nas i naš životni stil. Također u izvedbenom smislu kroz različite tehnike Lucija propitkuje kako skinuti sve maske i biti najranjiviji ti, ovdje i sada, izložiti se potpunom izlaganju sebe, vlastitih mogućnosti i imaginacije pred publikom. Lucija prolazi cijeli svoj ”put junaka”: od rođenja, zova u pustolovinu, odbijanja zova, inicijaciju, savladavanja prepreka, povratka i smrti u intrigantnom okršaju sa strahom i borbom s tzv. “pizdama iz mraka” koje su neupitne, no valja ih staviti na pravo mjesto, baveći se pitanjem odgovornosti pojedinca i njegove vječne težnje da ide korak dalje, na tankoj ivici svjesnog i nesvjesnog, u izuzetno živom kontaktu s publikom

Ulaznice se mogu rezervirati na broj 2303-122, facebook stranici kazališta KNAP ili na blagajni KNAP-a sat vremena prije početka predstave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:04