MLADE NADE

'IDI NEGDJE DRUGDJE' Kazalište na Peščenici premijerno predstavlja žestoku satiru o mračnoj zagrebačkoj svakodnevici

 Neven Petrović
Autorski tim pokušava eksperimentirati s formom koja u svojoj osnovi nije tipično dramska; ne postoje jasni dramski likovi niti dramske situacije, već Klepičino pismo karakteriziraju korski pasaži i monološka forma

ZAGREB – U zagrebačkom kazalištu KNAP premijerno će u srijedu 17. veljače biti postavljena predstava "Idi negdje drugdje" kazališne skupine KUFER, žestoka satira o mračnoj zagrebačkoj svakodnevici temeljena na tekstovima mlade autorice Vedrane Klepice, čiju režiju potpisuje Helena Petković.

Kako se ističe u najavi, u žarištu jednosatne predstave kompilacija je Klepičinih tekstova "To Fuck Because We Want" i "The Conspirators Project", u kojima se autorica bavi mračnim trenucima zagrebačke stvarnosti.

"Napisani kao žestoka satira, s ironijskim momentom koji je istovremeno i snažan i suptilan, obračunavaju se sa zatvorenošću grada i našeg društva, a Klepičine tematske silnice ne zaobilaze ni aktualna goruća pitanja, poput imigranata, različitih oblika radikalizma, nasilja nad ženama, nasilja nad manjinama, drugima i drugačijima, svim onim temama koje su neizbježni dio naše svakodnevice", stoji u najavi.

"Na izvedbenom planu, autorski tim pokušava eksperimentirati s formom koja u svojoj osnovi nije tipično dramska; ne postoje jasni dramski likovi niti dramske situacije, već Klepičino pismo karakteriziraju korski pasaži i monološka forma", dodaje se.

foto: Neven Petrović

U procesu rada na predstavi autorski tim pred sebe je postavio zadatak "scenskog uprizorenja materijala koji u svojoj osnovi nema upisanu scensku događajnost, te usmjerio pažnju na pronalaženje najkomunikativnijeg načina izvođenja tih snažnih tekstova na sceni".

U glumačkim su interpretacijama Ivana Krizmanić, poznata po svojim izvedbama u angažiranim projektima redatelja u Kazalištu &TD, i Karla Brbić, inače uzdanica Kazališta Trešnja, nagrađena za svoju filmsku rolu na Danima hrvatskog filma.

Redateljska je palica povjerena Heleni Petković, za glazbenu je kulisu zaslužan Damir Šimunović, foto-kolaž složio je Neven Petrović, a grafičko oblikovanje potpisuje Dora Đurkesac.

Predstava je produkcija kazališne skupine KUFER, odnosno Nine Križan i Petre Glad, a KNAP je pružio prostornu, tehničku i kazališnu podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:35