NOVA PREMIJERA U RIJEČKOM HNK

DISTOPIJSKO VIĐENJE OPERNE BAŠTINE Nikola Šubić Zrinski brani zadnji organski komad zemlje koji može dati plod

Nikola Šubić Zrinski
 Profimedia, AKG
 Dora Ruždjak Podolski pristala je režirati tu operu u Rijeci uz uvjet da je postavi po svom viđenju, odnosno gledanju iz drugog kuta od uobičajenog

RIJEKA - Opera Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski" premijerno će biti izvedena 17. listopada u riječkom HNK u režiji Dore Ruždjak Podolski, u novom i netradicionalnom čitanju, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević ustvrdio je da je Ruždjak Podolski, jedina redateljica u Hrvatskoj koja sustavno postavlja opere, pokazala hrabrost ulazeći u ovaj projekt. On je kontroverzan čim ga postavlja ovo kazalište jer je jasno da ćemo ga izvesti na netradicionalan način, kazao je.

Ruždjak Podolski rekla je da je pristala režirati tu operu u Rijeci uz uvjet da je postavi po svom viđenju, odnosno gledanju iz drugog kuta od uobičajenog. "Moramo reinterpretirati svoju baštinu, kao što to činimo sa svjetskom. Uvijek kad su u potanju naša djela postoji veća mjera opreza, kao da se mora voditi određenim uzusima kako se određeno djelo postavlja", rekla je, zaključujući da se umjetnost ne smije voditi uzusima, kako nešto treba ili ne treba raditi.

O svojem konceptu opere otkrila je da se događa u distopijskom svijetu, u kojem Zrinski brani zadnji komad zemlje koji je još čist i organski i koji može dati plod. Metaforički, riječ je o uspostavi moralne vertikale u čovjeku i očuvanja ostatka humanosti u današnjem svijetu, rekla je.

Split, 220115.
HNK Split.
Redateljica Dora Ruzdjak Podolski postavlja operu Carmen na scenu HNK Split.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / HANZA MEDIA
Dora Ruždjak Podolski

U ulozi Zrinskog u premijernoj postavi nastupit će Robert Kolar, a u ulozi njegove žene Eve Kristina Kolar, supružnici i u životu izvan scene. U ostalim ulogama su Anamarija Knego, Alajž Farasin, novi operni prvak riječke Opere te drugi članovi riječkog ansambla i gosti. Dirigent je Ville Matvejeff.

Kostimograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Elvis Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:24