PREMIJERA

'D(N)O DNA' Nova predstava za tinejdžere kroz priču njihovih vršnjaka prikazuje prvo pijanstvo

 Teatar Tirena
Teatar Tirena priprema predstavu o temi vrlo bliskoj tinejdžerima - konzumaciji alkohola

ZAGREB - Iako je alkohol mlađima od 18 zabranjen, općepoznata je činjenica da je mladima itekako dostupan. "D(n)o dna" je predstava o tinejdžerima i za tinejdžere koja kroz priču njihovih vršnjaka prikazuje prvo pijanstvo, a kroz niz komičnih scena i songova različite tipove pijanih ljudi, smanjenu sposobnost rasuđivanja, opasnosti koje se mogu dogoditi, te što treba poduzeti u takvim situacijama.

Tinejdžeri su danas izloženi različitim vrstama pritiska, od roditeljskih očekivanja, školskih obaveza, do vršnjaka koji pak imaju svoje kriterije o tome tko je „cool“. Svi se žele uklopiti i pronaći svoje mjesto u nekom društvu a zajedničko opijanje postalo je svojevrsna inicijacija. Upozorenja odraslih tinejdžeri ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, jer ionako „svi piju“… Prema statistikama, Hrvatska je pri samom vrhu liste europskih zemalja po maloljetničkoj konzumaciji alkohola.

Predstavu autorski potpisuju redateljica Tina Hofman i dramaturginja Nina Horvat koje su prošlu sezonu u Teatru Tirena napravile predstavu „To je to?“ o gubitku bliske osobe, namijenjenu predškolskom uzrastu. U predstavi igraju Goran Guksić, Paola Slavica i Veno Parašilovac.

foto: Teatar Tirena

U Teatru Tirena su do sada postavljene dvije predstave o tinejdžerskim problemima – „Bijeg nije rješenje“ koja tematizira ovisnost o drogi, te „S/nalazim/se“ o problemima odrastanja. Svojevrsnu trilogiju zaokružuje „D(n)o dna“. Na taj način Teatar Tirena nastavlja progovarati kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća. Ovo kazalište ima i svoj dramski studio s 15 dramskih grupa svih uzrasta, od predškolaca do studenata, redovito organiziraju raznovrsne kazališne radionice a svako ljeto i Kazališni kamp u Pazinu i Zagrebu. U Biblioteci Tirena izdane su tri zbirke igrokaza za djecu i mlade – „Maštoplov“, „Panika u Strahogradu“ i „Kaos prije premijere“.

Predstava „D(n)o dna“ nastala je u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u kojem će biti premijerno izvedena u nedjelju 13. ožujka u 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:16