PREMIJRA U SPLITSKOM HNK

Dolenčićev mirnodopski N. Š. Zrinjski

ZAGREB - Krešimir Dolenčić je potpuno u pravu kada konstatira da je to velika čast kada čak tri hrvatska narodna kazališta istovremeno igraju njegovu režiju Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski.

Nakon Zagreba i Rijeke, od večeras će njegova režija Zrinjskog biti i na opernoj pozornici u Splitu. U tamošnjem su se HNK malo nećkali hoće li predstavu nazvati premijerom, pa vjerojatno zato i nije bilo pretpremijerne kampanje.

Ipak, sve to neće biti problem za publiku koje nikada ne manjka kada su u pitanju Ero i Zrinjski.

Sjećanje na rat

I sam redatelj Dolenčić reći će kako je zapravo riječ o jednoj te istoj predstavi koju uspješno prenosi s jedne scene na drugu, uključujući i dobar dio njezine scenske opreme, što je u ova krizna vremena naročito poželjno. Ali, za splitski operni ansambl, orkestar, zbor i soliste, i čitav pogon HNK, riječ je u svakom slučaju o pravoj pravcatoj premijeri i o za splitsku publiku novom uprizorenju omiljenog hrvatskog junačkog opernog epa.

A to je, kako u svakoj prilici voli naglasiti Dolenčić, mirnodopsko uprizorenje.

Uz novu premijeru Dolenčić se prisjeća one “ratne”, kada je zaključni “U boj, u boj”, stojeći sa strane, zapjevao čak i Tomislav Neralić koji je igrao Sulejmana .

Ali, i uz ovu premijeru, Dolenčić ponavlja svoje uvjerenje da “danas ne možemo više Zrinjskome pristupati iz konteksta domovinskog rata ili rata uopće”. I uz to dodaje želju kojoj se lako pridružiti: “Kamo sreće da se više nikada ne bude morala ova predstava igrati kako bi se dizao moral vojnicima”.

Dirigira Ivo Lipanović

Ansambl nove splitske produkcije predvode dva nacionalna prvaka, Vitomir Marof u naslovnoj i Ivica Čikeš u ulozi Sulejmana Prvog, kojeg će tumačiti i Ivica Šarić. Osim njih tu su i Valentina Fijačko, Božena Svalina, te Marija Buzdovačić koje će se izmjenjivati u ulozi Jelene, Terezija Kusanović kao Eva, a pored njih protagonisti su Stjepan Franetović, Domagoj Dorotić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Zlatko Aurelio Kokeza, Mate Akrap, Miroslav Ljubičić, Zdeslav Petrašić, Tonči Banov, Teo Turk i Marko Lasić.

Autorica scenografije, koju je Splitu posudio zagrebački HNK, je Dinka Jeričević, kostimografkinja je Irena Sušac, a dirigent predstave je maestro Ivo Lipanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:28