MARIN KLIŠMANIĆ

Drama zagrebačkog HNK dobila novo pojačanje, ovogodišnjeg finalista Zlatnog studija

Marin Klišmanić

 Darko Tomaš/cropix/
Za Zlatni studio bio je nominiran za ulogu Luje Bone u predstavi "Gostioničarka",

Marin Klišmanić postao je stalni član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Inače, Klišmanić je bio među finalistima ovogodišnjeg Zlatnog studija.

Nominiran je bio za ulogu Luje Bone u predstavi "Gostioničarka", koju je režirao Davor Svedružić te postavio u produkciji Gradskog kazališta Požega.

Marin Klišmanić igra zapravo Capitana, vječitu derivaciju stalnog lika iz commedije dell‘arte koji, eto, i Goldoni koristi, a ovdje je taj lik iznikao, u dramaturškoj preradi Lade Kaštelan, kao dubrovački gospar, kicoš i bonvivan. Uloga koja lako može glumca navesti na samozadovoljstvo, na prvi pogled jednostavna, psihološki jasna. Klišmanić, međutim, nije štreber, nego talent pa njegov lik tijekom radnje postaje sve nesigurniji u sebe, tako da se pred nama topi slika koju ima o sebi. Unio je u ulogu, dakle, jednu gotovo nježnu crtu tobože slučajne introspekcije, a osobito je uvjerljiv u odnosu s Gostioničarkom gdje postupno gubi ne jedino ljubavnu, nego i svaku drugu bitku. Igra, dakle, autoironično, ali s mjerom i suptilno.

Ove sezone stalni članovi ansambla Drame postali su Iva Jerković Oreški i Živko Anočić, dok je novi dramaturg zagrebačkog HNK-a Dino Pešut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:52