STILSKE VJEŽBE

EKIPA KULTNE PREDSTAVE ODBILA NAGRADU ZAGREBAČKE SKUPŠTINE 'Ovo je veliko upozorenje kako se ne bi trebalo odnositi prema kulturi'

 Mladen Pobi / HANZA MEDIA
 

Ekipa predstave “Stilske vježbe” odbila je prihvatiti deset tisuća kuna nagrade koju im dodijelila Skupština Grada Zagreba.

U pismu kojem su jučer poslali članovima Skupštine napisali su kako to čine zbog neprihvatljivog odnosa prema značenju predstave, koja igra već pedeset godina, ali i u znak solidarnosti s producentom predstave Markom Torjancem, koji je predložio njihovo nagrađivanje, a tvrde da je bio napadan i šikaniran zbog toga. To je zadnje poglavlje priče koja je krenula početkom ove godine, kada je Torjanac Skupštini predložio da se ekipi predstave dodijeli nagradu od 150 tisuća kuna, koje bi se trebala podijeliti među njima.

Sramotan odnos

No, to je odbijeno i skupštinari su na kraju glasali o samo deset tisuća kuna. Premda je Torjanac, koji je i zastupnik, apelirao na to da se to ne čini, te da je bolje ne dodijeliti ništa, nego tako mali iznos, nitko ga nije poslušao.

- Iznos koji se planirao dodijeliti pokazuje sramotan odnos prema kulturi i neprimjeren je kao nagrada za svih četvero umjetnika koji su kreatori jednog od najvećih dosega i hrvatske kulture i Grada Zagreba uopće. Zbog tog prijedloga su me predsjednik Skupštine Andrija Mikulić i zastupnik Zlatko Hasanbegović optužili kako sam predložio nagradu kako bih ja dobio dio tog novca. Od početka sam predložio da se novac raspodijeli i jasno je kako nijedna lipa nije išla ni meni ni kazalištu - ističe Torjanac.

Ponuda gradonačelnika

Dodaje kako je, predlažući da se dodijeli 150 tisuća kuna, odmah naveo kako bi se iznos trebao raspodijeliti među članovima ekipe. Premda se nakon izglasavanja odluke javio gradonačelnik Milan Bandić i pozvao ih na sastanak na kojem su trebali pronaći rješenje, to se nije dogodilo.

- Ideja je bila da Skupština, u kojoj sjede predstavnici svih građana, dodijeli priznanje umjetnicima. Lijepo je od gradonačelnika što je ponudio rješenje, no oni to nisu mogli prihvatiti. Skupština se ovom odlukom zauvijek upisala crnim slovima u povijest naše kulture. Ovo je veliko upozorenje kako se zapravo ne bi trebalo odnositi prema kulturi svoga grada - smatra Torjanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:57