19. IZDANJE PLESNOG FESTIVALA

Festival Platforma HR oživljava zapuštene prostore Ilice

 press
 

ZAGREB - Uz kratki pop up performans plesnih umjetnika koji ove godine nastupaju na Platformi HR u četvrtak je predstavljeno 19. izdanje tog najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, koji će se održati od 18. do 26. svibnja na više lokacija u Zagrebu, među kojima i u neiskorištenim prostorima u Ilici.

Pod sloganom "Connect/In/Dance", ovogodišnja Platforma nastaje u suradnji s Projektom Ilica: Q'Art., koji nastoji oživjeti zatvorene prostore u jednoj od najfrekventnijih zagrebačkih ulica, Ilici, te u njih useliti kulturne i umjetničke sadržaje, ali i potaknuti druge da koriste sadržaje izvan uobičajenih institucionalnih okvira.

"Platformu smo smjestili u različite prostore u Ilici i tako dobili priliku da se bolje i intenzivnije pokažemo građanima, da ples odjekne ovim ulicama", rekla je Tamara Curić, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja će na otvorenju festivala 19. svibnja na Rokovom perivoju obilježiti 30 godina karijere.

Curić je jedna od suosnivačica Plesnog centra Tala, organizatorica različitih akcija i projekata vezanih uz razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo, a fokus njezinog dugogodišnjeg rada je na integraciji plesa u svakodnevni život.

Ove godine plesna scena zajedničkim snagama kurira program festivala. "Nakon dugo vremena ponovno smo se povezali u svim segmentima, nadam se da dolazi neko novo vrijeme za plesnu scenu u Hrvatskoj", istaknula je Curić, koja je s Larisom Lipovac Navojec osnivačica i organizatorica festivala.

Kontinuirani problem prostornih resursa na hrvatskoj plesnoj sceni, odnosno nepostojanje adekvatnog prostora za rad i izvedbu komentirala je i Lipovac Navojec.

"Uvjeti rada uvijek su nam gerilski, snalazimo se kako znamo, podržavamo jedni druge i dalje radimo. Veliki smo entuzijasti, to je naša najveća snaga", naglasila je.

Akteri plesne scene ući će u neiskorištene i devastirane prostore te u njima intervenirati, revitalizirati ih, aktivirati i transformirati u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.

U ime organizacijskog tima projekta Ilica, Ivana Nikolić je izrazila uvjerenje kako se spajanjem platformi može napraviti puno više. "Zajedništvo svih naših sudionika i njihovih projekata je ključ. Kroz taj program vidjet će se sudioništvo različitih ujetničkih kategorija", dodala je.

U prostoru Ilice 69 Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS programom FUTUR II - Prostor za ljude i ples problematizirat će infrastrukturne uvjete za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu.

Boraveći u tom praznom prostoru, nekad obrtničkom pogonu, ukazat će na potrebu odgovornijeg upravljanja javnim i zajedničkim dobrima u gradu.

"Riječ je o nastavku našeg dijaloga s javnošću i građanima oko problematike upravljanja javnim prostorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Taj mali prostor u kojemu ćemo boraviti simbolizira mogućnost da građani suupravljaju nekim javnim prostorom", kazao je Žak Valenta iz Udruge Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

press

Nomadska plesna akademija, sudjeluje s projektom "Talk Talk Roullete" pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld, te performanceom "Peep Show".

Studio za suvremeni ples u suradnji s Cie Public in Private premijerno 25. svibnja predstavlja projekt, s dvije koreografije u jednoj večeri, "Ansambl" Jasne L. Vinovrški i "Umjetnik za hitne intervencije" Clementa Layesa.

Šestu godinu zaredom održava se i program Streetforma, koji je kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe posvećen 'street' plesu, različitim plesnim stilovima (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking).

U sklopu tog projekta na rezidenciji u Zagrebu je Anthony DeNaro, poznatiji kao Ynot, svjetski priznati plesač zaslužan za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea. On će održati radionicu u Plesnom centru Tala, a u Pogonu Jedinstvo, 19. svibnja će je prezentirati.

Platforma HR je prostor okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, mjesto susreta hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene.

Osim u Ilici programi festivala održavat će se u Pogonu Jedinstvo, Frankopanskoj 22 i drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:38