SVETVINČENAT

Festival plesa i neverbalnog kazališta s devet izvedbi i premijerom Lulu Staše Zurovca

scena iz predstave Revel Revel
 Jelena Janković
Festival otvara srpska Bitef Dance Company s predstavom Prostor za Revoluciju, a zatvara nagrađivana Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa

Ovogodišnje izdanje, dvadeset i i drugo po redu, Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održava se koncem tjedna, od petka, 23. do nedjelje, 25. srpnja na tradicionalnim lokacijama istarskog gradića koji više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti.

Festival otvara srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave Prostor za Revoluciju, a zatvara nagrađivana Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa, zahtjevna i impozantna plesna koprodukcija dvaju španjolskih najvećih plesnih kuća. U Svetvinčentu će se održati i svjetska premijera nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca, Lulu; domaću plesnu scenu na festivalu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom Spektakl koreografkinje Irme Omerzo, predstava Skupa nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec te predstava Revel Revel španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru, prostoru koji već godinama djeluje kao prostor za kreiranje i istraživanje plesnih umjetnika. Ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se u skladu sa svim nužnim epidemiološkim mjerama. Posjetitelji mogu doći bez potvrda i/ili COVID putovnica, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera na svim festivalskim lokacijama.

Prvi festivalski dan uključuje izvedbu spomenute plesne predstave Prostor za Revoluciju Bitef Dance Company (petak, 23. srpnja u 23 sata u Kaštelu Grimani). Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić, nastalog kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije; no to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo; o tome gdje su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u senzacionalizam, šoping centre i reality programe uopće snage za otpor, bunt i promjenu?


U petak, 23. srpnja održat će se još dvije izvedbe: predstava Lo Invisible španjolske plesne kompanije No bautizados te Spektakl koreografkinje Irme Omerzo. No bautizados vode plesačica i koreografkinja Katia Humenyuk te glumac i pantomimičar Rolando Salamé, a kroz ovaj projekt istražuje osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu. Kako bi pokazali dvojnost postojanja, izvođači se poigravaju svojim tjelesnim razlikama i životnim iskustvima, okružuju se proturječnostima, uspjesima, željama i strahovima. Predstava Spektakl preispituje naslijeđe najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla - Studija za suvremeni ples. Kroz tradiciju ansambla, autorica Irma Omerzo postavlja pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje.


Upravo u Svetvinčentu svjetsku će premijeru imati LULU - nova predstava renomiranog i nagrađivanog plesnog umjetnika Staše Zurovca. Riječ je o plesno-glazbenoj monodrami inspiriranoj dramskim komadima Franka Wedekinda Duh zemlje i Pandorina kutija. Spomenuti komad izvode brazilska plesna umjetnica i performerica Andressa Miyazato, nekadašnja glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz te violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, istaknuti glazbenik i kompozitor Alexander Balanescu. Premijerna izvedba LULU održat će se u subotu, 24. srpnja u 21.30 sat u kaštelu Grimani.


Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak u Svetvinčentu će predstaviti rad Plesne upute (neće zauvijek biti ovako) (Tanzanweisungen (it won't be like this forever)); riječ je o plesnom solu u izvedbi plesača Daniela Conanta koji obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji. Predstava će biti izvedena u subotu, 24. srpnja u 22.30 sata na Trgu.


Domaću produkciju u subotu zastupa rad Revel Revel španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Spomenuti komad izvodi pet žena koje predstavljaju pet različitih univerzuma koji dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, prijeđene puteve, i spremnost da propitkuju prirodu vlastitih sloboda. Predstava je na rasporedu u subotu, 24. srpnja u 23 sata u kaštelu Grimani.
Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa u nedjelju, 25. Srpnja u 22.30 sata u kaštelu Grimani. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dvaju najvećih španjolskih plesnih kuća - Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – koja nam predstavlja potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela. Nakon dueta Bolero prikazanog na festivalu 2018., Gamo se vraća sa nastavkom svog istraživačkog rada na Ravelovoj kompoziciji, velikom ansamblovskom predstavom u izvedbi šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone.

Posljednji festivalski dan uključuje još dvije izvedbe: predstavu Druga strana: noć maštanja američke koreografkinje Sare Shelton Mann te predstava Skupa nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec. Prva predstava nadahnuta je dvadesetogodišnjom suradnjom koreografkinje Shelton Mann i izvođačice Abby Crain, a bit će izvedena na Trgu u 22 sata.

Za predstavu Skupa Petra Hrašćanec je osvojila nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPU Puls u 2020. godini. U istraživanju koreografskih postavki kreće se od korskih igara kao premise zajedništva na sceni, dok se u montaži materijala najviše koriste pretapanja koja naglašavaju kaleidoskopsku prirodu događanja na sceni. Ova će predstava biti izvedena u Mediteranskom plesnom centru u 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:08