NOVA SEZONA HNK

Festival svjetskog kazališta donosi pet poslastica, a Ljetne večeri idu dalje

Press konferencija HNK
 HNK
‘Vjerujemo da smo ovih godina uspjeli HNK pozicionirati kao jedno od središnjih kazališta ne samo u ovom gradu nego i u Europi‘

Konferencija za medije kojom je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predstavljena nadolazeća kazališna sezona, program Festival Ljetne večeri HNK u Zagreb i Festival svjetskog kazališta, održana je u ponedjeljak, 9. rujna.

Prisutnima se najprije obratila intendantica Dubravka Vrgoč.

"Započeli smo sezonu Festivalom ljetne večeri HNK koji smo održali pred mnogobrojnim gledateljima. Vjerujemo da smo ovih godina uspjeli HNK pozicionirati kao jedno od središnjih kazališta ne samo u ovom gradu nego i u Europi o čemu svjedoče i veliki projekti koje ostvarujemo s najuglednijim europskim kazalištima", rekla je Dubravka Vrgoč.

"Nastojali smo kazalište približiti gledateljima, učiniti ga dostupnim i onima koji ne idu redovito u teatar, izvoditi program izvan zgrade, te promišljajući repertoar ući u dijalog i s našim vremenom i s očekivanjima gledatelja. Tijekom pandemije otvorili smo novu scenu ispred kazališta i time postali primjer brojnim europskim kazalištima. Zbog potresa oštećeni prostori skladišta u Adžijinoj ulici sredstvima EU za obnovu bit će obnovljeni i pretvoreni o novu kazališnu scenu koja se planirala već desetljećima. Zagrebački HNK tako je odgovorio i izazovima pandemijskog vremena."

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina istaknuo je kako je HNK u Zagrebu jedno od rijetkih kazališta čiji baletni ansambl je uspio trenirati cijelo vrijeme pandemije. "Osjeća se želja za radom, sezona je počela, a Balet će se prvi put predstaviti na Festivalu Ljetne večeri HNK u Zagrebu, 9. rujna u 18 sati s pet s novih baletnih točaka."

Prva novosezonska premijera bit će "Decadance" izraelskog koreografa Ohada Naharina, zatim slijedi dugoočekivana premijera baleta Giselle koreografa Josea Carlosa Martineza, a premijerni ciklus završit će praizvedbom baleta "Gospođa Bovary" u koreografiji Valentine Turcu.

Ravnatelj Opere Giorgio Surian rekao je da će sezona biti otvorena praizvedbom djela "Posljednji intermezzo" skladatelja i dirigenta Berislava Šipuša u sklopu Muzičkoga biennala Zagreb. Puccinijeva Lastavica sljedeća je premijera koju je autor upravo zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom. Slijedi Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog pod ravnanjem Mikhaila Sinkevicha u režiji Yurija Lapteva. Slijedi potom Mali dimnjačar Benjamina Brittena namijenjen djeci ali i odraslima, a sezonu završavamo novom zagrebačkom Traviatom Giuseppea Verdija. U slučaju pandemijskih restrikcija imamo i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dvije komorne opere – Salierieva Prima la musica poi le parole te Menottijev Medium", zaključio je ravnatelj Opere.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan fokus nove sezone stavlja na ženskom, ženstvenom, feminističkom repertoaru. "Njega će velikim djelom oblikovati umjetnice i to je moja obaveza ansamblu, publici i vremenu kojem živim", izjavio je.

"Drama Tene Štivičić '64' govori o prešućivanoj društvenoj temi umjetne oplodnje. Režira je Arija Rizvić. Elena Ferrante svjetski je fenomen s romanom 'Genijalna prijateljic'a koju režira Marina Pejnović", najavljuje ravnatelj Drame Buljan, najavljujući i praizvedbu predstave "Povijest pčela" Maje Lunde u režiji norveškog redatelja Erika Ulfsbya koja prepleće tri razdoblja kako bi nas suočila s temeljnim ekološkim pitanjima naše vrste.

Najbolju hrvatsku modernističku dramu, Begovićevog "Pustolova pred vratima" režirat će Paolo Magelli, a na koncu publiku očekuje laboratorijski autorski proces Bobe Jelčića s predstavom "Sorry" koja je sufinancirana iz programa Kreativna Europa Europske unije a bavi se položajem nezaštićenih skupina u društvu.

Festival svjetskog kazališta prikazat će pet vrhunskih ostvarenja, počevši sa spektakularnom uličnom izvedbom "Mobby Dick" talijanske skupine Tero dei venti iz Modene koja će se izvoditi ispred zgrade kazališta. Čuveni redatelj Milo Rau dolazi s dokumentarističkom predstavom "Obitelj" koja zadivljuje svojim prodornim sociološkim ali i empatijskim uvidom u problematiku obiteljskih odnosa. Iz Novosibirska gostuje glasiviti mladi redatelj Timofej Kuljabin s postavlkom Čehovljeve "Tri sestre" koju ansambl izvodi jezikom gluhih. Ova je predstava nezaobilazna na svjetskim kazališnim smotrama posljednjih sezona jer spaja školu Stanislawskog sa suvremenim izvedbenim praksama.

Mohamed El Khatib francuski je autor marokanskog porijekla koji će se predstaviti radom "To je život" u kojem dvoje glumaca na dirljiv, ali na dijelove i racionalan način govore o gubitku djece. Kultni njemački redatelj Frank Castorf priredio je rijeđe izvođen klasicistički tekst Jeana Racina "Bajazet" koji govori o intrigama i borbi za vlast. Na njemu svojstven način spajaju se stihovi u aleksandrincu i poezija Antoine Artauda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:26