SMRT U VENECIJI

FOTO: DRUŠTVENA ELITA NA BALETNOM DOGAĐAJU SEZONE U HNK Na premijeru su došli Đurđa Tedeschi, Irena Škorić, poznati maneken i drugi

 CROPIX
 

Baletni ansambl zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta izveo je večeras balet "Smrt u Veneciji" u koprodukciji s Baletom mariborskoga SNG-a nastao po motivima pripovijetke Thomasa Manna na glazbu Gustava Mahlera.

Autorica predstave je Valentina Turcu koja potpisuje adaptaciju, izbor glazbe, režiju i koreografiju. Scenograf je Marko Japelj, kostimograf Alan Hranitelj, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a autor video projekcija Matjaž Mrak. U predstavi nastupaju, uz ostale, Takuya Sumitomo, Guilherme Gameiro Alves, Andrea Schifano, Edina Pličanić, Rieka Suzuki, Kornel Palinko, Iva Vitić Gameiro, Natalia Horsnell i Milka Hribar Bartolović.

Novela Thomasa Manna “Smrt u Veneciji” prvi je put na nekoj hrvatskoj pozornici izvedena na špicama. Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu novelu iz 1912. izveo je u neoklasičnoj baletnoj formi u koreografiji Valentine Turcu.

'Smrt u Veneciji' prva je zagrebačka samostalna baletna koreografija Valentine Turcu.

Cjelovečernji balet na Mahlerovu glazbu novo je viđenje Mannova remek-djela, a u glazbenom se odabiru koreografkinja i redateljica rukovodila činjenicom da je Mann poznavao skladatelja čija glazba tako dobro izražava krajnje ljudske osjećaje te da mu je njegov umjetnički lik poslužio za oblikovanje glavnoga lika ove novele.

Brojni poznati poput Irene Škorić, Đurđe Tedeschi, Duška Šibla, Dimitrija Popovića, Dore Fišter, Ivane Boban i Josipa Tešije bili su na večerašnjoj premijeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:44