KAZALIŠNE DASKE I MALI EKRANI

FOTO Nova glumačke nade: Tko će sve zabljesnuti ove sezone

 Sambolec/CROPIX
Unatoč početničkim odbijanjima na audicijama, strašno je važno ne izgubiti samopouzdanje

Stjepan Perić, Judita Franković, Filip Križan, Mirela Videk, Petra Cicvarić neka su od mladih glumačkih imena čije vrijeme na filmskom platnu, kazališnim daskama i malim ekranima tek dolazi. U moru mladih glumaca i vremenu brojnih sapunica u kojima prolaze i naturščici prilično je teško biti primijećen. Ponekad jedan angažman može biti i posljednji, dok drugi završe kao vječni epizodisti ili pak dobivaju samo sporedne, manje uloge u predstavama.

To, čini se, neće biti slučaj s navedenim imenima s obzirom na to da se u njihovim profesionalnim biografijama već sada itekako vidi napredak prema većim i zahtjevnijim ulogama, kao i mogućnosti da u dugometražnim filmovima postanu gotovo stalni i neizostavni likovi.

Svijet je to u kojem treba uložiti jako puno truda, maknuti ego na stranu i bez obzira na početnička odbijanja na audicijama, kao i teško upisivanje na Akademiju dramske umjetnosti, ne izgubiti samopouzdanje.

Tako su počeli većinom i današnji velikani hrvatskog glumišta, rijetkima se sreća osmjehnula otprve.

To očekuje i svaku novu generaciju, no neki od njih već su sada uspjeli skrenuti pažnju na sebe...

MIRELA VIDEK

Djevojka iz Bedekovčine koja živi u studentskom domu

Studenticu završne godine diplomskog studija glume na Akademiji dramskih umjetnosti gledatelji prepoznaju po ulozi Tine Bandić, nestašne kćeri zagrebačke obitelji u hrvatskoj verziji popularne serije “Bračne vode”, te po drugim epizodnim ulogama, a kako se čini, imat će još puno prilika susresti se s njezinim licem. Simpatična 22-godišnja glumica, naime, već je ostvarila svoju prvu ulogu u dugometražnom filmu “Kotlovina” Tomislava Radića, koji bi premijerno trebao biti prikazan na filmskom festivalu u Puli sljedeće godine. - Dolazim iz maloga mjesta, Bedekovčine, pa sam kao mlađa puno gledala televiziju jer tamo nema previše drugih sadržaja. Pritom se rodila i ljubav prema glumi, iako sam bila jednako zagrijana i za arheologiju - priča Mirela, jedna od rijetkih koji su uspjeli otprve upisati Akademiju.

- Moji počeci su vezani uz ZKM, a prvi pravi angažmani počeli su na drugoj godini studija kad sam nastupila na Dubrovačkim ljetnim igrama. Doista ne mogu reći je li mi draže kazalište, film ili televizija. Želim što više raditi, a što se tiče budućih projekata, moguća je suradnja s jednom televizijom, kao i neke nove predstave - ozbiljna je Mirela koja još živi u studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu.

STJEPAN PERIĆ

‘Nije mi važno gdje radim, nego da uopće negdje radim’

Iako ima tek 27 godina, iza Zagrepčanina Stjepana Perića brojni su kazališni, televizijski, pa čak i oni najteže dostižni filmski angažmani. Mladi je glumac ostvario četiri uloge na velikom platnu - u filmovima “The Show Must Go On”, “Pričaj mi o ljubavi”, “Sedam neodgovorenih poziva” i “Pravo čudo” - te snimio 20-ak kratkih filmova. Iza njega je sedam odigranih predstava, među kojima “I konje ubijaju, zar ne?”, no iako su mu neka kazališta nudila stalni angažman, on ih je odbio jer je želio sačuvati pravo na slobodu izbora. Kad je riječ o TV projektima, na početku je dobivao manje epizodne uloge, no lani mu je prvo ponuđen angažman u “Najboljim godinama” Nove TV, a sada glavna uloga u humorističnoj seriji “Instruktor”. No, sada kad mu se sve u Hrvatskoj otvorilo, odlučio je otkazati sve daljnje angažmane jer se upisao na postdiplomski iz filma na prestižnoj londonskoj The Central School of Speech and Drama.

- Iskreno, nije mi važno gdje radim, nego da uopće radim - rekao je Perić o čijem talentu govori i sudjelovanje na Sarajevo Talent Campusu te najprestižnijoj svjetskoj smotri filmskih talenata Berlinale Talent Campusu, a prije dvije godine nominiran je i za Nagradu hrvatskoga glumišta u kategoriji mladih umjetnika.

JUDITA FRANKOVIĆ

‘Voljela sam plesati i slikati, a gluma je došla spontano’

Tamnokosa glumica, koja redovito surađuje sa zagrebačkim kazalištem Mala scena, nije imala tipičan put do “priznanja” u glumačkim krugovima. Danas 29-godišnjakinja glumom se počela baviti prije desetak godina kada je krenula na razne radionice u zagrebačkim kazalištima, a javnost ju je mogla prvo primijetiti u nekadašnjoj seriji “Kad zvoni?”, što je bila njezina prva televizijska uloga. S vremenom je počela dobivati uloge u sve zahtjevnijim predstavama i kazališnim komadima, a za ulogu Tonke u predstavi “Judith French” dobila je Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju žensku ulogu u dramskoj predstavi.

- Nisam se oduvijek htjela baviti glumom, to je došlo vrlo spontano. Voljela sam plesati, slikati i niz drugih stvari pa mi se gluma na kraju činila najboljim izborom jer bih njom mogla ostvariti sve svoje zanimacije - iskrena je Judita koja je lani glumila i u hvaljenom Matanićevu filmu “Majka asfalta” u kojemu je tumačila Ivu.

U desetogodišnjoj karijeri Judita bilježi impozantan broj kazališnih uloga, a krajem mjeseca počinje raditi na novoj predstavi “Faust”.

FILIP KRIŽAN

‘Trudim se koliko mogu i radim ono što volim’

Iako ima tek 23 godine, Filip Križan je, na neki način, već osigurao svoje mjesto među glumačkim zvijezdama. Mladić iz Fažane već godinu dana ima stalni angažman u zagrebačkom kazalištu Gavella, a završio i studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti. - Sve je krenulo kad sam na drugoj godini Akademije glumio u ‘Kaliguli’ Tomaža Pandura. Nakon toga slijedila je Gavella - objašnjava Filip kojega je javnost upoznala po ulogama u seriji “Mamutica”, “Odmori se, zaslužio si” i drugima. Čini mu se da se u kazalištu “pronašao” jer je ono u “sadašnjem vremenu”, no rado se odaziva i za druge uloge. - Ne mislim da je situacija bajna za mlade glumce u Hrvatskoj, ali nije ni toliko strašna. Trudim se koliko mogu i radim ono što volim. Da nisam postao glumac, ne znam koji bih fakultet uspio završiti - ističe Filip koji je ljetos imao angažman i u Teatru Ulysses na Brijun ima, i to u predstavi “Oluja”.

PETRA CICVARIĆ

Prvi televizijski debi bio je onaj pravi...

Prva televizijska prilika za Petru Cicvarić bila je i ona prava. Kako je u dramskoj seriji “Najbolje godine” Nove TV ušla u stalnu postavu, tako je 24-godišnja Osječanka pobudila i znatiželju javnosti. Dok su joj “Najbolje godine” bile TV debi, onaj na kazališnim daskama odradila je u Mađarskoj zahvaljujući koprodukcijskom projektu vinkovačkog i kazališta iz Pečuha “Vjenčani list”. Uslijedili su daljnji projekti i ponuda za dvogodišnji angažman u vinkovačkom kazalištu, koji je upravo istekao.

- Trenutačno sam zaokupljena snimanjem druge sezone ‘Najboljih godina’, što mi uzima puno vremena. Naravno da imam i drugih planova, a među njima je i izvedba koju smo kolegica Sanja Dodig i ja postavile u Osijeku pod nazivom ‘Glumice’. Upravo tih nekih malih scena nedostaje u mom rodnom gradu, pa radim na tome da osnujemo i putujuću glumačku družinu - kazala je je Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:14