SVEVREMENSKA PRIČA

FOTO: SPEKTAKULARNA 'CARMEN' U PULSKOJ ARENI Klasika se na velika vrata vratila u amfiteatar

 Jan Mastrovic (www.mastrovic.photography)
 

Maestralnom izvedbom opere "Carmen" u četvrtak navečer u prepunoj pulskoj Areni završio je ciklus klasičnih izvedbi HNK Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke pod nazivom Ljetna klasika Arena Pula.

Naime, riječki je HNK prošli tjedan upriličio "Aidu" Giuseppea Verdija te je nekoliko dana kasnije izveo 9. simfoniju "Oda Radosti" Ludwiga van Beethovena. Vječni su to klasici koji uvijek "pale", što pokazuje i mnogobrojna publika koja je pohodila sva tri događanja na kojima se klasika na velika vrata vratila u pulski amfiteatar.

Kad govorimo o "Carmen" Georgesa Bizeta koja je u četvrtak navečer upriličena na pozornici koja je za razliku od svega što se inače odigrava u Areni bila okrenuta prema kamenom gledalištu, može se slobodno reći da je iznenadila mnoge. Opera je izvedena među publikom koja je sjedila na kamenim stepenicama Amfiteatra. To joj je dalo dozu interakcije za koju su zaslužni orkestar i zbor Opere te Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, ali i dječji zbor Kap koji je dobio veliki pljesak publike.

Cijelo vrijeme miješali su se s gledateljima koji su na ovaj način bili dio čitave priče. Dakle, sam amfiteatar poslužio je kao fantastična scenografija ove slavne opere te je dočarao španjolski gradski trg, strme ulice, arene u Sevilli gdje se odvija korida. I sami likovi nisu bili u povijesnim opravama, već su svevremensku priču o ljubavi, strasti i ljubomori ispričali na dojmljiv način u suvremenim kostimima. Znak je to da je "Carmen" svevremenska priča koja uvijek ostaje aktualna.

Ovo je bila odlična premijera, a valja podsjetiti da je "Carmen" riječke Opere već gostovala u Puli. Prvi put bilo je to davne 1952. godine, i to 4. srpnja. Drugi put 19. srpnja 1971., a treći 4. kolovoza 1989. godine. Inače, u Rijeci je ova opera prvi put izvedena 1988. godine i izvela ju je gostujuća družina, dakle 13 godina nakon pariške praizvedbe. HNK Ivana pl. Zajca je pak "Carmen" prvi put izvela 7. listopada 1988. godine.

Ovaj kultni klasik vješto su dočarali glavni akteri - predivna Carmen koju je utjelovila Ivana Srbljan i Aljaž Farasin koji je glumio narednika Don Josea. Inače, oboje su pjevača još kao studenti nastupali u ovim ulogama, naravno, zajedno utjelovljujući dvoje strastvenih ljubavnika.

Nastupala je i Anamarija Knego koja je igrala djevojku iz Joseova sela, zatim Luka Ortar koji je odglumio toreadora Escamilla. Tu je bio i Robert Kolar kao narednik straže Morales, Slavko Sekulić kao kapetan Zuniga, Ivan Šimatović kao krijumčar Le Dancaire, Marko Fortunato kao krijumčar Le Remendato, Vanja Zelčić kao Carmenina prijateljica Frasquita, Emilia Rukavina kao druga Carmenina prijateljica Mercedes te Saša Matovina kao krčmar Lillas Pastia. Za dirigentskom palicom je bio ugledni Yordan Kamdzhalov, dok su autori inscenacije Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:03