BITKA ZA HNK

Grad se odrekao Ane Lederer: Sada su u igri četiri ozbiljna kandidata

Intendantica zagrebačkog HNK dr. Ana Lederer izgubila je povjerenje svoga Kazališnog vijeća te, po svemu sudeći definitivno, gradonačelnika Milana Bandića. Već je javno kazano da je predsjednik Kazališnog vijeća HNK Duško Ljuština odlučio sazvati izvanrednu sjednicu toga nadzornog tijela. Zatražit će, doznajemo, od osnivača našeg središnjeg teatra, dakle Ministarstva kulture i Grada Zagreba, da se očituju o neočekivanim i neplaniranim troškovima uprave HNK, intendantice dr. Lederer i njezinih suradnika.

Sjednica će biti sazvana iza 25. ovog mjeseca, čim se s puta vrati važan član vijeća, Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture za teatar. Povod izvanrednom sazivu nedavno je pristigao Zapisnik o proračunskom nadzoru u HNK što ga je lani provelo Ministarstvo financija. Prije oko dva tjedna objavili smo najvažnije momente iz toga dokumenta, među kojima je i pozamašan honorar od 10.000 eura što ga je dr. Lederer sama sebi isplatila povrh plaće samo za prvih 9 mjeseci 2012. Kazališno vijeće za tu i druge isplate nije znalo.

Bandić i Magelli

Nakon četiri poništena natječaja za izbor intendanta, u sapunici što traje evo već godinu, izgleda da je dr. Lederer izgubila boj za treći mandat. Više nije rezolutno protiv nje samo ministrica kulture dr. Andrea Zlatar, nego su eto od nje digli ruke i zagovaratelji s gradonačelnikove strane, a, po mnogočemu sudeći, i gradonačelnik sam.

Da se aktualnoj intendantici ne smiješi sreća dalo se naslutiti, barem za užu javnost, i prije mjesec dana. Još 18. veljače, u VIP clubu na Jelačić placu, na promociji knjige Mani Gotovac “Fališ mi”, gradonačelnik je pred novinarima negodovao poradi dr. Ledererove. Čini se da su već tad razlozi bili njezini svađalački javni nastupi, poglavito na tv postajama.

Neformalni moment promocije gradonačelnik je iskoristio i da novinare suptilno podsjeti na svoga zapravo idealnog intendanta. Riječ je, dakako, o Toskancu Paolu Magelliju, što je srca Zagrepčana osvojio još 1987. režirajući otvaranje Univerzijade.

Europski ugledni redatelj i Bandić dugogodišnji su simpatizeri. No on je sad u inozemstvu i narušenog je zdravlja.

Sad pak, pošto je doznao za neplanirane troškove dr. Lederer, javljaju suradnici, prvi čovjek grada uskratio joj je komunikaciju. No ako je praktički okončan boj između Ledererove i fotelje, ne znači da se ne nastavlja rat Ministarstva kulture i Grada Zagreba. I dalje obje strane moraju postići konsenzus oko intendanta. Zapravo, pravi izbor možda tek sad počinje.

Službeni izvori

Među provjerenim, anonimnim, no uglavnom službenim izvorima, provjerili smo stoga tko su novi kandidati za intendantsko mjesto. Jedino što ne možemo iznijeti jest točna procedura izbora.

Naime, svi se sugovornici slažu da se zapravo više ne zna kad treba raspisati još jedan, redom peti natječaj, a zaključiti ovaj čije su ponude otvorene još lani potkraj listopada.

Situaciju komplicira i odlučnost ministrice kulture da u Saboru progura izmjene Zakona o kazalištima, na temelju kojih će Grad izgubiti osnivačka prva, no ne i financijske obveze prema HNK.

Ovdje tek ističemo da i po postojećem Zakonu o kazalištima Grad ne može uskratiti sredstva HNK, čime su pak dosad mahali iz gradonačelnikova tabora... Evo, dakle, kandidata i njihova zaleđa.

Velimir Visković

Poznati leksikograf, urednik i kritičar i dalje je glavni i jedini kandidat Ministarstva kulture. Ministrica Andrea Zlatar čvrsto iza njega stoji, a koliko je odlučna da ga imenuje, govori i to što je pokrenula izmjene Zakona o kazalištima i zato da ga instalira u tu našu najvažniju i najprestižniju teatarsku fotelju. Visković zasad ne uživa potporu aktualnog gradonačelnika, koji ga je već četiri puta odbio uz formalno objašnjenje da nema potporu Kazališnog vijeća.

No, nije nemoguće i da je sada pridobije.

Možda mu jedino na putu stoji gradonačelnikov inat poradi kojega bi se i sam mogao povući iz utrke.

Željka Udovičić

Moguća nova favoritkinja gradonačelnika Bandića. Diplomirana pravnica i diplomirana dramaturginja. Dugogodišnja prva suradnica Paola Magellija, Bandićeva “idealnog intendanta”. Promovirao ju je nedavno u HTV-ovom magazinu “Pola ure kulture” i sam Duško Ljuština, šef Kazališnog vijeća HNK. Nekad bliska SDP-u, najvećoj stranci u vladajućoj koaliciji, u kojoj je sad Ministarstvo kulture prepušteno HNS-u. U Račanovoj vladi bila je pomoćnica ministra kulture za teatar, a za Tuđmana umjetnička ravnateljica Kazališta Gavella, prva suradnica Kreše Dolenčića.

Dubravka Vrgoč

Uspješna ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, kojim upravlja već gotovo desetljeće. Pod Vrgočevom ZKM je izrastao u najvažniji balkanski teatar. U dosadašnjim pregovorima Grada i Ministarstva, s gradske je strane isticana kao kandidat koga nitko ne bi mogao odbiti. A prihvatila bi i prijedlog ministrice da ravnatelj Drame bude Oliver Frljić. Kao idealno rješenje nameće se ne samo zbog razine svoga rada nego i zato što je poznata kao producentica s kobrom u novčaniku. Otkrit ćemo, protiv njezine volje, da je i režiju čuvenog Belgijanca Jana Fabrea, koji inače za manje od pet nula i ne ustaje iz kreveta, platila samo 6000 eura.

Boris Senker

Najtiši među kandidatima, zasad autsajder. Dugogodišnji profesor scenskih umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, plodan komediograf i ponajbolji naš teatarski kroničar i kritičar. Senker je kandidat SDP-ove intelektualne elite i nekih od najuglednijih doajena Akademije dramske umjetnosti. Ujedno je prihvatljiv i desnijim krugovima, kao dugogodišnji suradnik Histrionske trupe Zlatka Viteza. Kao razlog za njegov izbor navodi se ugled koji uživa u teatarskim krugovima, njegova skromnost i nesklonost skandalima. Najmanje izglede ima ne zbog zbog dobi nego zato što nema zagovaratelja među političarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:07