KADROVSKA KRIŽALJKA

VELIKA BANDIĆEVA SMJENA Dubravka Vrgoč preuzima HNK, a umjesto Stazića u Gavellu stiže Boris Svrtan

Ključ cijele kadrovske križaljke jest izbor novoga intendanta zagrebačkog HNK, za koji grad skrbi popola s državom

Nešto se iza brda valja u zagrebačkim teatrima. Gradonačelnik Milan Bandić planira velike promjene u čemu, izgleda, po novome, uživa i potporu Ministarstva kulture. Ukratko, gradonačelnik, sa suradnicima, pravi novu kadrovsku križaljku, novu repertoarnu strategiju i računa gdje će uštedjeti.

Ključ cijele kadrovske križaljke jest izbor novoga intendanta zagrebačkog HNK, za koji grad skrbi popola s državom, odnosno Ministarstvom kulture. Otkako su postigli dogovor, jasno je da imaju zajedničkog kandidata za intendanta. Posljednja vijest glasi da su na natječaj pristigle tri prijave. Među njima je, bilo bi nevjerojatno da nije, i prijava Dubravke Vrgoč, favoritkinje gradonačelnikove, uz koju je pristala i ministrica kulture dr. Andrea Zlatar.

Bez vanjskih suradnika

Dubravka Vrgoč šefuje već cijelo desetljeće u Zagrebačkom kazalištu mladih koje je, za razmjerno skromnu plaću, uzdigla u rang europski relevantnog teatra. Njezinim odlaskom u HNK, pokrenut će se kadrovski karusel…

No kažimo najprije što je gradonačelnik već napravio. Prvo, dao je da se istraže detalji financijskog poslovanja gradskih kazališta. Drugo, zabranio je novo zapošljavanje, kakvo je sad iznimno moguće jedino uz njegov pristanak. Treće, neće produljiti ugovore mnogim radnicima što po teatrima rade na određeno, uključujući umjetničko osoblje! Treće, zabranio je gradskim teatrima da uzimaju vanjske umjetničke suradnike, osobito glumce, mimo pisanog odobrenja gradskog Ureda za kulturu, obrazovanje i sport.

Građanski komadi

Gradonačelnik je prihvatio i prijedlog nove repertoarne politike najvažnijih gradskih teatara. Naime, računa se da će Dubravka Vrgoč Dramu HNK otvoriti modernijim poetikama i evropskim produkcijama, pa bi za Dramsko kazalište Gavella bilo oportuno da se ponovno uglavi kao najvažnije hrvatsko klasično dramsko kazalište, gdje će se igrati ozbiljni građanski komadi, domaći i provjereni strani. Zagrebačko kazalište mladih treba, uz dosadašnju međunarodnu umreženost, više pozornosti posvetiti upravo - mladima. To znači da bi još više postalo poligon za mlade redatelje, njihove suradnike i, osobito, za sve vrste neverbalnog teatra. Pred Kazalištem Komedija, najskupljom gradskom kazališnom igračkom, vjerojatno je odluka: ili će smanjiti troškove ili će otpuštati ljude, i stalno zaposlene! Satiričko kazalište Kerempuh, što ovih dana trijumfalno slavi 50. obljetnicu, uzor je poslovanja i repertoarnog profiliranja, prema kojem su modelirani zahtjevi spram ostalih gradskih teatara.

Pognuta glava

A sad evo što izvori najbliži gradonačelniku kažu o kadrovskim promjenama.

Prvo, mjesto Dubravke Vrgoč na čelo ZKM-a trebala bi doći Snježana Abramović, dugogodišnja voditeljica uglednog Zagrebačkog plesnog ansambla, koreografkinja, plesna pedagoginja s međunarodnim iskustvom. Uz nju, kao kandidatkinja spominjala se i poznata glumica i redateljica Senka Bulić, bivša uspješna voditeljica napola profesionalnog kazališta u Velikoj Gorici.

Darko Stazić više neće biti ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, Bandić ga je smijenio upola mandata, tako glasi tjedan danas stara vijest, što se strelovito raširila po svim kulturnjačkim kancelarijama donjogradskim. Naš, najrelevantniji izvor, informaciju nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti, a sam ravnatelj Stazić prešutno je priznao da odlazi jer je na izravno pitanje pognute glave odgovorio da je bez komentara…

Odlazak u mirovinu

Njega bi trebao zamijeniti, kao vršitelj dužnosti, Boris Svrtan, dugogodišnji Gavellin glumac, sad profesor na zagrebačkoj Akademiji, inače i solidan redatelj-početnik.

Niko Pavlović odlazi iz Komedije u mirovinu, a kandidata za njegova nasljednika nije bilo lako pronaći. Zasad se nade polažu u to da će se posla prihvatiti Sandra Bagarić, poznata pjevačica i dugogodišnja članica Komedijina ansambla.

Naši izvori, ne i oni glavni, koji ipak šute, kažu da i Kazalištu Trešnja predstoji potres. Smijenit će se dugogodišnji ravnatelj, poznati glumac, autor i redatelj Saša Anočić, a na njegovo mjesto navodno dolazi Ivica Šimić, suvlasnik kazališta Mala scena. Ta mi se kadrovska figura čini najmanje vjerojatnom. Naime, imenuju li Šimića u Trešnju, izbit će u Trešnji pobuna! Već vidim naslov buduće reportaže: Glumci podigli barikade, počinje štrajk glađu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:31