VELIKI PLANOVI

Gradonačelnik Vlahušić otkriva: Dubrovnik će 2017. Igrama dati još milijun kuna

 Nikša Duper / HANZA MEDIA
Gradonačelnik najavljuje nekoliko novih pozornica, u rasponu od 600 do tisuću mjesta u gledalištu. Najveći bi bio amfiteatar u parku Orsula, a nešto manje još jedna scena na Lokrumu te u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u Rijeci dubrovačkoj

Sljedeće godine za program Dubrovačkih ljetnih igara Grad Dubrovnik izdvojit će još dvadeset posto više novca, dakle dodatnih milijun kuna”, ekskluzivno za Jutarnji otkriva Andro Vlahušić, dugogodišnji gradonačelnik i ljubitelj teatra, koji je i sam kao dječak glumio u predstavama.

“Taj novac većinom će se usmjeriti u vrhunske sadržaje, u umjetnike čije značenje daleko premašuje hrvatske okvire. Dubrovnik je zaslužio da Igre zapravo traju cijele godine. Sada, početkom kolovoza, u nas boravi oko četrdeset tisuća gostiju, uz šezdeset tisuća građana. Polovicu novca namaći ćemo uvođenjem festivalske takse. Kad su posrijedi festivalski prostori, otvorit ćemo nekoliko novih pozornica, na Lokrumu i drugdje, koji će moći primiti od nekoliko stotina do tisuću posjetitelja. U parku Orsula kanimo sagraditi amfiteatar s tisuću mjesta. Na Lokrumu još jednu scenu sa 600 mjesta. Kanimo scenu urediti i u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u Rijeci dubrovačkoj. U Rijeci dubrovačkoj uredit ćemo i ljetnikovac Gučetić, zapravo golemo zdanje, gdje planiramo fantastičnu pozornicu sa 400 do 600 mjesta. Linđo je već dobio polovicu Lazareta, a kino Jadran preuredit ćemo u scenu sa 200 do 250 stalnih mjesta.”

Razgovarali smo s gradonačelnikom u povodu predstave “Kafetarija” redatelja Vinka Brešana, za koju je postavljena pozornica na najdelikatnijem mjestu na Stradunu, ispred palače Sponza. Mnogi su strahovali da će rijeka turista ometati predstavu, budući da neće moći teći kako je navikla, ali to se nije dogodilo. Upravo suprotno, pozadinski šum nebrojenih glasova postao je naprosto funkcionalan element predstave.

Gradonačelnik je predstavom vrlo zadovoljan:

“Isprva smo čak vagali mogućnost da se predstava postavi nasred Straduna, ali to bi ipak izazvalo gužvu kakva se ne može kontrolirati. Bilo kako bilo, sjeli smo i dogovorili se s okolnim ugostiteljima i sve je prošlo u najboljem redu. Predstava je izvanredna. Govori, među ostalim, o svakom našem dubrovačkom Jagu, koji će vlastiti interes staviti iznad bilo čega. A grad tako ne može funkcionirati.”

Gradonačelnik smatra da je kultura upravo ona dodana vrijednost koja Dubrovnik čini drugačijom i boljom turističkom destinacijom.

“Predstave i koncerti moraju i ubuduće živjeti na svim javnim prostorima u Gradu. Od toga neću odustati. Nabavit ćemo, za sljedeću sezonu, tri metra visoke bukobrane, s pomoću kojih će eto biti lakše raditi. Planiramo u Gradu postaviti i velike video-zidove, na kojima bi se izravno prenosili koncerti i kazališne predstave”, objašnjava Vlahušić, koji u svemu nalazi i dobru računicu za Grad i njegov proračun, koji će sljedeće godine iznositi znatno više od pola milijarde kuna. Uz toliko novca, Dubrovnik je zbilja u mogućnosti da iz sebe napravi trajnu prijestolnicu kulture…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:05