PREMIJERA ZAGORKE

Grandiozni poraz naše kazališne umjetnosti

ZAGREB - Dakle, 108 likova, u više od tri i pol sata, odigralo je 108 uloga u komadu Ivice Boban praizvedenom u petak u zagrebačkom HNK. Plus četiri statista te dvojica glazbenika na sceni. Ukupno 114 uloga za 53 ljudi. Ako sam točno izbrojao.

Kostimografkinja Doris Kristić morala je dati sašiti više kostima nego za veliku operu. Mora da je posrijedi trijumf ili grandiozan poraz kazališne umjetnosti. Dakako, nemoguće je toliko ljudi iznijeti na scenu a da bi oni uvjerljivo predočili suvislu, posve verbalnu radnju, kako je ovdje bilo zamišljeno.

Iscrpljujuće banalnosti

Predstava je, dakle, poraz kazališne umjetnosti, ona je skandal, orgija najgoreg amaterizma, onog koji se upire predstaviti kao vrhunski profesionalizam. Ovoliko bugarenje i nesuvislo glumatanje dugo se nije kumuliralo čak ni na HNK-ovoj pozornici, proslavljenoj po takvim projektima.

Redateljica je uzela nekoliko autobiografskih tekstova Marije Jurić Zagorke pa načinila citatni miš-maš iz kojeg ispada da je pokojna živjela kao lik iz poučnog domoljubnog stripa za mlade Hrvatice. Premda je Zagorka imala težak privatni život, nemoguće je da su je baš maltretirali non-stop, da nije imala nikog svog, da nikad nije osjetila ljubav, da su je nemilice pljačkali i da su je zli je muškarci u javnom životu toliko otvoreno mrzili.

Zagorku igra Daria Lorenci , ab ovo, od kolijevke do groba. Izgovori možda i pedeset kartica teksta i na pozornici je satima. Stresan posao a bez većeg efekta. Ona bi neprestano trebala biti ili razočarana ili našpanana a pritom izgovarati iscrpljujuće banalne rečenice koje su tu da objasne publici što se Zagorki zapravo dogodilo. Glavna glumica djeluje otpočetka do kraja iscrpljena, demoralizirana i izvan forme. Njezin inače fin glumački aparat ne može se prilagoditi ovolikoj brbljavosti.

Gladovanje u 35 minuta

Neki su se glumci zabavili kreirajući uloge kao privatne stilske vježbe. Njihovi su nastupi bili najuvjerljiviji. Tako je Livio Badurina odglumio Zagorkina prvog muža kao montipajtonovsku verziju Moliereova škrtice. Taj prizor, u kojem škrti Mađar i njegova škrta majka ne daju Zagorki da jede, traje ravno 35 minuta! A mogao je, da bi nam sve bilo jasno, trajati i dvije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:35