GRAND PRIX 'ALEKSANDRI ZEC'

Hrvatski redatelji ponovno osvojili Bitef

Rijeka, 150414.Veceras je u HKD Susak odrzana premijera predstave Aleksandra Zec, redatelja Olivera Frljica. Tematika predstave je ubojstvo srpske obitelji Zec koje se dogodilo u Zagrebu 7. prosinca 1991.Odrzavanje predstave uzrokovalo je negodovanje gradjana i prosvjedovanje sudionika Domovinskog rata. Na fotografiji: prizor iz predstave.Foto: HKD Susak / CROPIX
 Davor Žunić / CROPIX
Oba redatelja osvojila su iste nagrade i prošle godine – Frljić za "Zorana Đinđića", a Šeparović za "55+"

Grand prix “Mira Trailović” 48. Bitefa osvojio je redatelj Oliver Frljić za kazališnu predstavu “Aleksandra Zec” utemeljenu na tragičnoj sudbini 12-godišnje djevojčice koja je zajedno s članovima svoje obitelji ubijena u ratu. Predstava je nastala u produkciji HKD teatra iz Rijeke i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke.

Međunarodni festivalski žiri u sastavu Lilach Dekel-Avner, Ulla Kasius, Vitold Mrožek, Ana Tomović i Periša Perišić dodijelio je specijalnu nagradu predstavi “A, gdje je revolucija stoko?” autora Boruta Šeparovića u izvođenju skupine “Montažstroj” iz Zagreba.

Ante Perković u predstavi 'A, gdje je revolucija stoko?'

Oba redatelja osvojila su iste nagrade i prošle godine – Frljić Grand prix za predstavu “Zoran Đinđić” Ateljea 212, a Šeparović Specijalnu nagradu za projekt “55+” Montažstroja.

Fotogalerija premijere 'Grobnica za Borisa Davidoviča'

Žiri "Politike" nagradu za režiju dodijelio je Andrašu Urbanu za predstavu "Neoplanta", koja je dobila i najviše glasova publike. Po glasovima publike na drugom je mjestu "Poludjela lokomotiva" slovenskog redatelja Jerneja Lorenca, a treća je "Grobnica za Borisa Davidoviča" prema motivima djela Danila Kiša u režiji Ivice Buljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:31