'HRVATSKO GLUMIŠTE'

INCIDENT U TEATRU Frljićgledateljici oduzeo fotoaparat,izbrisao snimke pa pozvao policiju

Rijeka, 181114.HNK Ivan pl Zajc.Intendant i redatelj Oliver Frljic i dramaturg Marin Blazevic uoci premijere predstave Hrvatsko glumiste.Na fotografiji: detalj iz predstave Hrvatsko glumiste.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Prilikom sinoćnje izvedbe predstave 'Hrvatsko glumište' u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca došlo je do incidenta zbog kojega je pozvana i policija.

Kako piše Novi list , gledateljica Vedrana Spadoni Štefanić, poznata kao jedna od administratorica hvaljene 'Riječke enciklopedije Fluminensije', ali i kao oštra kritičarka intendanta Olivera Frljića, pokušala je fotografirati dijelove predstave.

Intendant Frljić oduzeo joj je fotoaparat, izbrisao snimljene fotografije te pozvao policiju koja je uzela izjave od Spadoni Štefanić i osoba s kojima je bila u riječkom teatru. A pored nje su sjedili Slobodan Šnajder, Vitomira Lončar i Snježana Banović, redom osobe čije portrete u kontroverznoj predstavi nose glumci na svom donjem rublju.

Frljić je naveo kako inače uoči predstava bude pušteno snimljeno upozorenje o tome da se one ne smiju snimati, no baš se sinoć dogodilo da iz tehničkih razloga to nije učinjeno.

Spadoni Štefanić je prije nekoliko mjeseci na Facebooku pokrenula inicijativu kojom traži otkaz za Frljića i dramaturga Marina Blaževića.

'Umjesto katarze dobili smo širenje krivnje i zla, što je antiumjetnost. Nova uprava riječkog kazališta ne zaziva dobro, nego samo loše. Gdje su tu oprost i ljubav? Frljić i Blažević ne bave se teatrom, što je njihov posao, nego političkim aktivizmom. Riječko kazalište srozano je u kratko vrijeme', ustvrdila je tada Spadoni Štefanić.

Kao što je poznato, predstava 'Hrvatsko glumište' izazvala je podijeljene reakcije javnosti i uglavnom ogorčenje protagonista koji su u komadu spomenuti u kontekstu govora mržnje tijekom 90-ih.

Vitomira Lončar: 'Vedrana Spadoni Štefanić je fotografirala jedne gaće, slučajno s mojom slikom, i zbog toga je pozvana policija'

O incidentu na predstavi 'Hrvatsko glumište' na svom se javno dostupnom Facebook profilu u nedjelju oglasila Vitomira Lončar.

'Prije predstave nije bilo upozorenje da se ne smije fotografirati. Prije predstave nije se mogao kupiti program, nije se dijelio letak predstave. Nije bilo nikakvog natpisa. Kim, Kim, Vedrana Spadoni Štefanić je fotografirala jednu fotku, jedne gaće (slučajno s mojom slikom) i zbog toga je pozvana policija. Dva policajca i jedan inspektor. Kada netko u bilo kojem kazalištu na svijetu "okine" jednu fotku, ljubazno mu dođe redar i zamoli da se to ne čini. U kazalištu koje proklamira toleranciju i u kojem se govori "ja ne mrzim" za jednu se fotografiju redatelj predstave stušti iz gledališta, otrgne fotoaparat gledateljici i - zove se policija. Nema što, tolerancija na kvadrat!', napisala je Lončar na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:17