SANDRA LONČARIĆ

ISPOVIJEST NAŠE GLUMICE KOJU SU PROSLAVILE ULOGE U BROJNIM SERIJAMA I FILMOVIMA 'Preko noći sam se morala odreći cigareta, kave, ljute hrane...'

 Vlado Kos / CROPIX
Glumica osječkog HNK, koja je počela snimati treću sezonu Matanićevih ‘Novina’ te je sudjelovala u snimanju Lokasove serije o Oluji, govori kako ju je zbog noćnog rada na setu nakon povratka u Osijek uhvatilo nešto poput jet laga

Iza Sandre Lončarić, prvakinje Drame HNK u Osijeku, ali i izvrsne glumice u brojnim filmovima i TV serijama iznimno je intenzivnih šest mjeseci u kojima je jako puno radila, kombinirajući obje svoje glumačke ljubavi - onu prema kazališnim daskama, kao i onu pred kamerama. Dugometražni igrani film “Zbornica”, treća sezona serije “Novine”, nova serija “Nestali” te premijera “Bube u uhu” u osječkom HNK bili su joj preokupacija u prvoj polovici ove godine.

- Sada se zapravo tek pokušavam odmarati. Naime, kada izađeš iz intenzivnog tempa i uđeš u nekakvo mirno razdoblje, jednostavno je teško preko noći doći k sebi. Zato se radujem slobodnom vremenu u kojem cijele dane mogu posvetiti sebi i obitelji, stvarima koja volim i u kojima uživam. Naravno, uživam ja i u svome poslu, jer me on čini živom, ali puno toga se skupi tijekom jedne sezone pa se čovjek raduje ljetnim mjesecima i odmoru - kazala nam je za početak popularna glumica kojoj je godina počela snimanjem filma “Zbornica”, o kojem se u hrvatskoj javnosti još zna malo.

U seriji 'Novine' s Aleksandrom Cvjetkovićem

Film Sonje Tarokić

- Riječ je o filmu mlade redateljice Sonje Tarokić, koja je napisala i odličan scenarij. Jedva čekam vidjeti taj film, jer je nekako drukčiji od onoga što sam radila dosad. Snimanje je bilo intenzivno i prekrasno, a sada čekamo da ga smontira pa da ga napokon pogledamo. Igram ulogu profesorice geografije u jednoj školi u koju dolazi nova školska pedagoginja koju igra Marina Redžepović, i s njom ulazimo u vrtlog postojećih dugogodišnjih odnosa među njezinim kolegama profesorima, učiteljima. Film se bavi pitanjem kolektiva i funkcioniranja zajednice općenito, zbog čega često nailazimo na apsurdne i komične situacije tijekom filma.

Osobno me najviše veselilo što nam je Sonja dala puno prostora za improvizaciju. Naime, scenarij ima puno opisnih radnji pa je tijekom naše improvizacije i stvaranja dijaloga dolazilo do odličnih scena - kazala je Sandra koja je i treću sezonu zaredom dio glumačke ekipe fenomenalnih “Novina”. Nakon što u drugoj sezoni nije imala snage usmrtiti Ludviga Tomaševića prema nalogu svoga supruga Marija Karduma, Sandra, koja glumi Vanju Kardum, opet je u akciji s Daliborom Matanićem i ostatkom ekipe.

- Dobar dio posla već smo obavili na Kvarneru, a u rujnu i listopadu završavamo priču. Vanja? Ne smijem ništa otkrivati, ali mislim da će ‘Novine’ i dalje imati kontinuitet odlične i zanimljive serije s pregršt sjajnih likova te da će i treća sezona biti reprezentativna - istaknula je Sandra kojoj iznimno godi veliko zanimanje koje su “Novine” pobudile na inozemnoj sceni.

Vlado Kos / CROPIX

Scenaristički ispit

- To je velika stvar za Hrvatsku u cjelini, pa tako i za naš glumački poziv. Lijepo je što je počela takva suradnja, što u Hrvatsku dolaze strane produkcije, jer se i nama glumcima otvaraju putovi da budemo viđeni na svjetskoj razini - suglasna je Sandra koja se nada da bi i nova serija “Nestali”, prema scenariju Joška Lokasa, mogla dočekati zanimanje svjetskih distributera.

- Jako mi se sviđa priča koja je iznimno životna, tako da se već na prvo čitanje mogu uživjeti u lik. Mislim da je Joško svoj scenaristički ispit položio s odličnim, glumačka ekipa bila je također odlična, prekrasno iskustvo. Moj lik je glavna ženska uloga, iako se zapravo pojavljujem pretkraj serije, no mojom pojavom puno toga se pokrene i razriješi, zbog čega je važna za priču ove serije. Prije dva tjedna vratila sam se iz Starigrada, snimali smo na području gdje se odvijala akcija Oluja i bilo je stvarno divno, unatoč naporu. Uživala sam s tim predivnim ljudima na setu uz koje je bilo puno lakše izdržati i gotovo nemoguće vremenske uvjete na +40 stupnjeva na kamenjaru ili noćna snimanja od 17 do 5 sati sati - rekla je glumica, koja se sa snimanja vratila s problemima.

- Zadnjih dana bila su noćna snimanja, vraćali smo se u zoru pa sam promijenila noć za dan i nakon povratka u Osijek imala osjećaj kao da me uhvatio jet lag - smije se Sandra Lončarić koju smo pitali može li se napokon dogoditi i da Osijek postane kulisa za snimanje jedne jake TV serije.

'Ana Karenjina' u osječkom HNK

Nova premijera

- Naravno da može, štoviše, imamo i spremljen scenarij za projekt koji je osmislio i napisao Goran Markovanović, čije će iznimne vještine u 3D vizualizaciji itekako pridonijeti kvaliteti projekta. S Goranom sam surađivala na svom filmu ‘The Escape’ i ovo bi bio samo nastavak odlične i kreativne suradnje. Serija bi govorila o Osijeku u bliskoj budućnosti, u kojemu se događaju izbori na koje ne izađe apsolutno nitko. Dakle, potpuna apatija. No, tada dolaze neki ljudi koji na osebujan način uzimaju stvar u svoje ruke i počnu mijenjati sve.

Scenarij se svidio jednoj svjetskoj producentskoj kući i ponudili su financijska sredstva. Ideja svakako ima, no problem su financije, nitko umjetnicima ne dijeli novac šakom i kapom, pogotovo u ovom podneblju, gdje su neki drugi prioriteti, pa samim time sve ide malo sporije od onoga što bismo htjeli - istaknula je glumica koja je posljednjih godina morala promijeniti i neke navike. Zbog problema sa želučanom kiselinom, koja joj je, kako kaže, “doslovno spržila glasnice i ždrijelo”, morala se preko noći odreći cigareta, kave, ljute hrane...

- Puno toga sam promijenila u navikama, već dulje od dvije godine praktički pijem samo vodu, pa nisam neko društvo ha, ha, ha. No, bolest je uvijek sekundarna dobit, jer kad je dobiješ, shvatiš gdje si griješio i kako možeš promijeniti život. Iako sam već više od 15 godina vegetarijanac, zbog ovoga sam počela dodatno razmišljati o tome što unosim u svoje tijelo pa sam se dodatno riješila nekih poroka, poput cigareta. No, ima to i svojih prednosti.

'Povratak Filipa Latinovicza' s Darkom Milasom

Otkad pijem samo vodu, vidim da mi se poboljšala koža, a zamijenila sam i neke rituale. Umjesto kave i cigareta ujutro prakticiram meditaciju i jogu koju inače vježbam godinama i svakome bih je preporučila, a umjesto poslijepodnevne kave vozim bicikl i tako tijelo energetski punim kvalitetnije nego s kavom i cigaretama. Ne pada mi na pamet više ih uzimati - poručila je za kraj glumica koja će ljeto provesti dijelom na Lopudu, a dijelom u Norveškoj, gdje će puniti baterije za jesen i nastavak snimanja “Novina”, rad na novoj premijeri HNK u Osijeku “Marija Stuart” u kojoj tumači naslovni lik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:54