70. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ivan Repušić i vrhunski solisti pridonijeli su da koncert doista zvuči gala - svečano i raskošno

 Dubrovačke ljetne igre
 

Ispred crkve sv. Vlaha 10. srpnja Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić”, sopranistica Evelin Novak, tenor Tomislav Mužek i maestro Ivan Repušić sudjelovali su na svečanom otvorenju 70. Dubrovačkih ljetnih igara koje su, kao i uvijek, otvorene “Himnom slobodi”.

Njima su se 11. srpnja 2019. na istom mjestu pridružili mezzosopranistica Janja Vuletić i bas-bariton Krešimir Stražanac kako bi gala koncertom, na kojem su izvodili “Devetu simfoniju” Ludwiga van Beethovena, otvorili glazbeni dio programa Igara.

Posljednji koncert

Repušiću je ovo bio posljednji koncert kao glavnom glazbenom ravnatelju Državne opere u Hannoveru pa je tijekom koncerta nastojao osigurati pozitivnu atmosferu u orkestru, što mu je osobito uspjelo u drugome stavku.

Drugi je stavak na kraju imao poseban efekt. Repušić je zaustavio orkestar četiri takta prije kraja kako bi se oglasilo zvono s dubrovačkoga gradskog zvonika i nakon toga je dao znak orkestru da odsvira završne akorde, što je kod publike izazvalo spontani aplauz.

Dubrovačke ljetne igre

Kreativna sloboda

AZ “Ivan Goran Kovačić” otvorio je Dubrovačke ljetne igre i prije dvije godine, a nisu prošla ni dva mjeseca otkako su pjevali “Devetu simfoniju” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra i primili odlične kritike, stoga se i na ovome koncertu od njih puno očekivalo.

Usprkos razglasu, koji je prigušio sopransku dionicu i istaknuo basovsku dionicu, Zbor je ta očekivanja ispunio. Dobro uvježbani Zbor odlično je reagirao na zahtjeve dirigenta, primjerice na brži tempo koji je Repušić odabrao za “Allegro ma non tanto”. Naši vrhunski solisti, koji su nastupali na brojnim svjetskim pozornicama, svojom su izvedbom pridonijeli tome da ovaj koncert doista zvuči gala - svečano, sjajno i raskošno.

L. van Beethoven zagovornik je individualne kreativne slobode skladatelja koja se ogleda u njegovom slobodnom tretiranju glazbenih vrsta. Ideal ljudske slobode iz “Himne slobodi” Ivana Gundulića ponovno je apostrofiran i na ovome koncertu. Beethoven se zalagao za ideale Francuske revolucije - slobodu i dostojanstvo pojedinca.

Njegova posljednja i najduža simfonija postala je simbol otpora i borbe čovječanstva za slobodu. Prije trideset godina, kad je dirigirao “Devetom”, Leonard Bernstein je čak zamijenio riječ radost riječju sloboda, kako bi obilježio pad Berlinskog zida. Dubrovnik, grad u koji dolaze milijuni ljudi sa svih strana svijeta, poslao je ovim koncertom poruku slobode i bratskog zajedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39