TRI TJEDNA DO PREMIJERE

JUTARNJI S EKIPOM 'ELEMENTARNIH ČESTICA' Policija čuva probe pune raskošnih erotskih priča

 Neja Markičević/CROPIX
U dvorištu Kazališta lutaka okupio se glumački tim iz tri zemlje. U predstavi će nasupiti Prlja i Miki Solus

Nešto manje od tri tjedna ostalo je do premijere predstave “Elementarne čestice” prema romanu Michela Houellebecqa koja će se 20. srpnja ipak održati na tvrđavi Lovrijenac, u okviru Dubrovačkih ljetnih igara, u režiji Ivice Buljana.

U dvorište Zagrebačkog kazališta lutaka, opasano donjogradskim peterokatnicama, ne dopire vreva grada, jedina su zvučna kulisa čitaće probe slovensko-hrvatsko-srpske glumačke postave koju čuva policija. Ministar policije proljetos je izvijestio javnost da zbog antiislamističkih stavova francuskoga pisca izvođenje predstave predstavlja određeni sigurnosni rizik. Uniformirana lica diskretno svakodnevno obilaze glumce.

Troje studenata

- Ne, ne bojim se. Houellebecqov roman završava 2079. Dotad ionako neću živjeti. Sto tri godine bih tada imao, to je puno, zar ne? - kaže cijenjeni slovenski glumac Marko Mandić, tumač profesora književnosti Bruna, jedne od glavnih uloga. Njegovog brata, znanstvenika Michela, igra mladi hrvatski glumac Stipe Kostanić. U ulozi Anabelle je unuka Meše Selimovića Hana Selimović, glumica Ateljea 212, dok je uloga Christiane pripala karizmatičnoj Senki Bulić. Majku i baku Houellebecqove polubraće igraju Lucija Šerbedžija i Jelena Miholjević. U predstavi je i Marko Cindrić, glumac koji će igrati u filmu Luca Bessona.

Smirenost slovenskog glumca, koji se u karijeri okušao i u provokativnim performansima, kao što je bilo masturbiranje u MSU, dijele njegovi kolege. Na probi Mandić i Mada Peršić - uz Karla Mrkšu i Paška Vukasovića, jedna od troje studenata glume koje je Buljan uzeo u predstavu - čitaju ulomak u kojem se Bruno ispovijeda psihijatrici. Intiman bez zadrške, ulomak je pokazatelj kako su “Čestice” roman o nepronalaženju ljubavi u svijetu koji je zastranio u neumjereno poimanje kapitalizma i uloge seksa. Roman govori i o novoj nadrasi koja će, uz pomoć znanstvenog progresa, svijet kakav znamo preoteti ljudima kakvi jesmo.

Brunina ispovijest

Mandić, bježe mu sporadično slovenski akcenti, čita Bruninu ispovijest o djevojci s kojom je prvi put spavao:

“Sinoć sam svršio u snu. Sanjao sam svoju prvu ševu. Zvala se Annick. Bojao sam se da je ne vidi moj otac; on je u životu imao vrlo lijepih žena… To nije bila zgodna cura, no pička joj je bila privlačna… Sreo sam je godinama kasnije. Dolazio sam kod nje u garsonijeru. Kada sam krajem ožujka došao do njezine zgrade, ugledao sam je kako leži smrskana na pločniku. Slomljene su joj ruke izgledale kao izraslina na glavi, lokva je krvi okruživala ono što je ostalo od lica. Skočila je sa sedmog kata. Mrtva na licu mjesta. Opazio sam naprslu lubanju. Tako je završila moja prva ljubav.”

Madina psihijatrica sarkastično se obraća pacijentu:

“Djetinjstvo vam je bilo jadno, mladenaštvo grozno; sada su vam 42 godine, i objektivno ste još daleko od smrti. Što vam je ostalo za proživjeti? Možda nekoliko felacija za koje ćete, znate, sve lakše pristajati da plaćate. Život usmjeren prema nekom cilju ostavlja malo mjesta uspomenama. Erekcije su vam sve teže i sve kraće, prepuštate se tugaljivoj mlitavosti. Glavni cilj vašeg života je seks. Po tome ste ogledni primjer svog vremena.”

Zavođenje psihijatrice

Bruno dalje prepričavamajčinu seksualnu avanturu s nekim mladcem, koja ga je navela da masturbira. Redatelj uto prekida glumce kako bi im pojasnio neke nijanse.

- Ovdje je važno razumjeti da frojdovskom autoanalizom i raskošnim pornografskim pričama Bruno nastoji zavesti psihijatricu. Pravi woodyalenovski element kod Houellebecqa - govori Buljan, dok Paolo Tišljarić pomno bilježi kraćenja u tekstu.

Asistent režije nam kasnije pojašnjava kako je potrebno izbrusiti readaptaciju romana, neophodnu zbog preseljenja predstave s Kupara na tvrđavu Lovrijenac. U Kuparima se, kaže, mogla izvesti jedna filmska verzija Houellebecqa, Lovrijenac traži prilagodbu komornijim uvjetima. “Čestice” će, međutim, sadržavati i postupke kontrirajuće monumentalizmu tvrđave. Prostornu instalaciju uradit će Aleksandar Denić, a kostime Ana Savić Gecan. Muzičke brojeve je skladao Mitja Smrekar, a u njima će se, uz glumce, pojaviti i Zoran Prodanović Prlja te Miki Solus, u kazalištu debitant. Zagrebačke probe završavaju 3. srpnja kada se ekipa “Čestica” seli na tvrđavu Lovrijenac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 03:53