Online kazalište

Kafkin "Proces" u režiji Renea Medvešeka večeras besplatno na portalu Jutarnjeg lista

Predstava po jednom od najboljih romana 20. stoljeća
 Gavella
U dramskom kazalištu Gavella u ulozi Josefa K. pojavljuje se Niklola Baće

Roman "Proces" Franza Kafke iz 1925. godine, uz "Preobražaj", jedan je od piščevih najpoznatijih naslova, a bavi se uhićenim i od fantomskog organa vlasti optuženim Jozefom K., za zločin čija je priroda jednako zagonetna. Nastao pod utjecajem "Zločina i kazne" i "Braće Karamazovih" F. M. Dostojevskog, Kafkin roman smatra se jednom od najboljih romana 20. stoljeća. Lektirni naslov ekraniziran je u režiji Orsona Wellesa, a glavnog junaka tumačio je holivudski glumac Anthony Perkins. Film je snimljen u Zagrebu, u vrijeme kada se gradila današnja Vukovarska ulica. Bilo je to 1960. I starije stanovnišvo naselja koje okružuje nekadašnju Ulicu proleterskih brigada i danas se donekle sjeća Wellesova filmskog seta.


U sklopu II. besplatnog kazališnog festivala na portalu jutarnji.hr 19. ožuj- ka u 21 sat donosimo kazališno uprizorenje Kafkina romana u režiji Renea Medvešeka, u izvedbi Dramskog kazališta Gavelle, koje se obnavlja nakon potresa. U ulozi Jozefa K. pojavljuje se Nikola Baće, a u ostalim ulogama Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Darko Stazić, Nela Kocsis, Perica Martinović, Gloria Dubelj, Sven Medvešek, Ankica Dobrić, Đorđe Kukuljica, Martina Čvek i Natalija Đorđević.

Naporima redatelja i glumaca ovo je uprizorenje donekle prijemčivije za publiku i od romana i od filma stoga što je kazališni postupak sugestivnije prikazao birokratski labirint i teror nad savjesti mogućeg krivca. Nakon Kafkina "Procesa", 20. ožujka na portalu jutarnji.hr prikazujemo "Sherlocka Holmesa" u režiji Krešimira Dolenčića i u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, a idući tjedan "Carevo novo ruho" Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Vinka Brešana i "Tita Andronika" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:55