ŽUTA KUĆA

KAKO JE PONIŠTEN NATJEČAJ ZA RAVNATELJE HNK Nova intendantica bez čelnih ljudi kuće

 Goran Mehkek / Cropix
Predsjednik Vijeća Duško Ljuština kaže kako je pravna služba Ministarstva kulture smatrala da je natječaj nevaljan

Zadatak popunjavanja kadrovske križaljke najveće nacionalne kazališne kuće zapeo je pred neočekivanom poteškoćom, sudeći po odluci Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, koje je poništilo natječaj za ravnatelje Opere, Baleta i Drame HNK te za poslovnog ravnatelja, pa će “žuta kuća” na Trgu maršala Tita najvjerojatnije barem još mjesec dana funkcionirati bez uprave, iako je mandat nove ravnateljice HNK Dubravke Vrgoč započeo 1. rujna.

Počela nagađanja

Kako je izvijestio portal Teatar.hr, natječaj je poništen samo devet dana nakon što je objavljen u Narodnim novinama, a nova odluka o poništenju objavljena je u Narodnim novinama bez obrazloženja.

Stoga smo zamolili predsjednika Kazališnog vijeća HNK Duška Ljuštinu za obrazloženje. “Kazališno vijeće HNK je donijelo odluku da se natječaj raspiše i u zaključku stoji da se raspiše po zakonu. No, natječaj nije sadržavao točno navedene brojeve Narodnih novina i godine tih Narodnih novina, pa je pravna služba Ministarstva kulture smatrala da je natječaj nevaljan i mi smo ga poništili”, pojasnio je Ljuština pozadinu poništenja natječaja, koje je jučer izazvalo val nagađanja u kazališnoj struci.

Kazališni, a ne pravni tim

Kazališno vijeće nije tim pravnih eksperata, već kazališnih stručnjaka, opravdao je Duško Ljuština u razgovoru za Jutarnji list pravnu začkoljicu koja je, kako je pojasnio, prouzročila poništenje natječaja. Novi natječaj, najavio je Ljuština, bit će raspisan vrlo brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 21:45