PREMIJERA 'BAKHE'

KAZALIŠTE ULYSESS Rade Šerbedžija koncertom otvara ovogodišnje izdanje, a već sljedeći dan sviraju Miroslav Tadić i braća Teofilović

Rade Šerbedžija i Lenka Udovički
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Srpanj i kolovoz na Malom Brijunu donose deset predstava i tri koncerta, najavljeno je jučer na predstavljanju 17. izdanja Kazališta Ulysses. Program koji se održava na Malom i Velikom Brijunu počinje 13. srpnja, a završava 28. kolovoza. Jaki adut ovogodišnjeg izdanja je premijera predstave "Bakhe" u režiji Lenke Udovički 27. srpnja, a u planu je još osam izvedbi do 4. kolovoza.

Kazalište počinje koncertom Rade Šerbedžije, Zapadnog kolodvora i prijatelja, koji će održati na tvrđavi Minor, a već sutradan na istom mjestu koncert imaju Miroslav Tadić i braća Teofilović. Na tvrđavi Minor održava se većina programa - iznimka su jedino predstave "Glumac... je glumac... Je glumac" Zijaha Sokolovića koja će igrati u Ljetnom kinu, gdje će još igrati njegova predstava "K'o bajagi, donijela me roda" te "Dobri čovjek iz Sečuana", u kojem su mentor studentima bili Lenka Udovički i Rade Šerbedžija. Osim toga, u Etnografskom muzeju na Velikom Brijunu igrat će predstava "Pečat" Borne Vujčića, u režiji Lea Anastazija Fleger.

- Kao čovjek koji se bavi kazalištem, glumom, režijom, osjećam se da izvršavam svoju obvezu, građansku dužnost prema ovoj zemlji. Mislim da smo uspjeli stvoriti ozbiljan teatar - to ne svjedočim samo ja, svojim iskustvom, nego i naši najbolji kazalištarci, koji dolaze na festival - rekao je Rade Šerbedžija, utemeljitelj festivala.

Publika će još moći pogledati predstavu "Rollercoaster" u režiji Katarine Đurđević te predstave koje je režirala Lenka Udovički "Antigona - 2000 godina kasnije" i "Kraj Lear". Tu je i "Dobri čovjek iz Sečuana", gdje je sa Šerbedžijom mentor studentima glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te autorski projekt "Shakespeare ljetne noći", kojeg potpisuje sa Željkom Udovičić Pleštinom, Nigelom Osborneom i Radom Šerbedžijom.

- Ta predstava ima specifičan spoj s prirodom i ona je jedno posebno putovanje kroz čitav otok - istaknula je Udovički.

Kazalište svoj rad završava predstavom "Ciganin, ali najljepši" zagrebačkom HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37