PREMIJERA

'KNJIGA O DŽUNGLI' U trosatnoj predstavi nastupio je gotovo cijeli ansambl Trešnje

Većina se glumaca pojavljuje u višestrukim ulogama, uz često duhovite dijaloge i gegove

ZAGREB - Predstava "Knjiga o džungli" u režiji Saše Anočića, premijerno izvedena večeras u zagrebačkom Kazalištu Trešnji, zabavna je i duhovita glazbena adaptacija istoimenog klasika dječje književnosti Rudyarda Kiplinga.

Priča o dječaku kojeg u džungli odgoji obitelj vukova a onda ga, kada naraste, odlukom vučjeg sabora ne smije zadržati, o prijateljskim životinjama u džungli i opasnostima koje mu tamo prijete, u Anočićevoj je viziji grubo podijeljena na dvije cjeline.

U prvome dijelu, redatelj je naglasak stavio na upoznavanje s nepreglednom i prekrasnom divljinom džungle prepune iznenađenja i opasnosti, a lepezu tamošnjih životinjskih i biljnih raznolikosti prikazao je kao ugodan i zabavan kaos aktivnosti.

Likova je puno; u trosatnoj predstavi je angažiran gotovo cijeli ansambl Trešnje, a većina se glumaca pojavljuje u višestrukim ulogama.

Fotogalerija - Tko je došao na premijeru?

Priča kakvu većina djece poznaje iz Disneyevog animiranog filma zapravo kreće tek gotovo pri kraju prvoga dijela, a postupno udaljavanje dječaka Mowglija od njegova životinjskog identiteta, njegovo putovanje kroz džunglu koje ga vodi sve bliže ka konačnom odvajanju i povratku u svijet ljudi, te avanture sa životinjskim prijateljima koje na tome putu doživljava mahom se događaju u drugome dijelu.

Anočić je ulogu dječaka Mowglija povjerio ženi, Aleksandri Naumov, panteru Bagheeru igra Ivana Bakarić, a medvjeda Balua Mladen Vujčić. Krunoslav Klabučar je tigar Shere Khan, utjelovljenje opasnosti čija je zloća od početka ironizirana činjenicom da ima govornu manu te na kraju opravdana objašnjenjem da su mu ljudi pobili čitavu obitelj, nakon čega slijedi njegovo iskreno pokajanje.

I ostali likovi imaju često duhovite i smiješne dijaloge i gegove, a neki od smješnijih su kokoš Katica ( Ana Vilenica), sve uloge Hrvoja Barišića, koji je lešinar, jelen, divlja svinja i još štošta, kao i Damira Klemenića (šakal, lešinar, jelen i hijena samo su neke). Glumački ansambl još čine Vanda Vujanić Šušnjar, Tvrtko Jurić, Višnja Babić, Tena Jeić Gajski, Tony Šestan, Sanja Hrenar, Ranko Stojić, Petar Banda, Božidar Koščak i Đuro Rogina.

Divlja svinja Krmpota i njegova krmača Goranka imaju vrlo efektnu obitelj koja broji desetero djece a igraju ih Jan Bahat, Juraj Dabić, Aska Korda, Tonka Kovačić, Tonka Matejaš, Ira Mateša, Lara Špirk, Mauro Vakanjac, Jan Vasiljević i Lucija Žurić.

Na pozornici je čitavo vrijeme i "Pripitomljeni Džungla bend" koji daje glazbenu pratnju a čine ge Matija Antolić, koji je i autor glazbe, te Neven Šverko i Radovan Ruždjak.

Priča velikim dijelom počiva na dobroj scenografiji Stefana Katunara, svjetlosnim efektima, kao i kostimima Danice Dedijer, kojih je za predstavu napravljeno više od osamdeset, te lutkama Gordane Krebelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:54