CRNI HUMOR

KONTRA PROGRESA Premijera katalonskog dramatičara Estevea Solera u splitskom HNK

 Paun Paunović / Cropix
Autor ne propovijeda niti nudi rješenje već upozorava i šalje ozbiljnu poruku, ali se i ruga i smije svijetu i načinu u kojem živimo, istaknula je Nenni Delmestre

SPLIT - Ansambl splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta u petak će premijerno izvesti nagrađivanu dramu suvremenog katalonskog dramatičara Estevea Solera "Kontra progresa" u režiji i prijevodu Nenni Delmestre.

"Tekst se bavi dehumanizacijom suvremenog svijeta i u centar stavlja progres i njegove crne strane koje zapravo određuju naš život", rekla je Delmestre danas na konferenciji za medije. "Financijski i ekonomski progres nije uvijek ljudski već je puno više od pitanja održivosti planeta i ljudske rase. On nam donosi strane koje nisu ugodne", dodala je.

Autor ovaj tekst tretira na crnohumorni način, on ne propovijeda niti nudi rješenje već upozorava i šalje ozbiljnu poruku, ali se i ruga i smije svijetu i načinu u kojem živimo, istaknula je Delmestre.

Drama je dio trilogije (Kontra demokracije, Kontra Ljubavi i Kontra progresa) u kojoj Soler u središte i pod upitnik stavlja stupove suvremenog društva. Trilogija je prevedena na 12 jezika i njezini dijelovi trenutačno su na repertoaru 40 svjetskih kazališta.

"Kontra progresa" sastoji se od sedam zasebnih dramskih epizoda u kojima smrt i komedija, humor i horor idu ruku pod ruku, sedam nadrealističkih i razornih prizora o progresu koji ne napreduje.

U splitskoj izvedbi, kojoj će prisustvovati i sam autor, glume Trpimir Jurkić, Ksenija Prohaska, Marko Petrić, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Mijo Jurišić, Zorana Kačić, Filip Radoš, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Goran Marković, Anastasija Jankovska i Bojan Brajčić. Scenografkinja, autorica glazbenog koncepta i izbora glazbe je Lina Vengoechea, Mario Leko je kostimograf i redatelj video-materijala koji se koriste u predstavi, koreograf i suradnik za scenski pokret je Gregor Luštek, a oblikovatelji svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda.

Esteve Soler rodio se u Barceloni 1976. godine. Školovao se u rodnom gradu na Institut del Teatre i u Sala Beckett gdje danas predaje dramsko pisanje. Drama "Kontra demokracije" 2012. dobila je nagradu katalonskog časopisa Serra d'Or kao najbolja drama godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:31