OSTAVKA INTENDANTA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Krešo Dolenčić: Odlazim jer više ne mogu osobno podržavati sustav u koji ne vjerujem

 Tonči Plazibat/CROPIX
‘Da nije tražio razrješenje, ostao bi intendant’, tvrdi ministrica'

Krešo Dolenčić više nije intendant Dubrovačkih ljetnih igara. Njegova ostavka postat će službena u ponedjeljak, na sjednici Vijeća za kazalište Ministarstva kulture. Nakon samo jednog mandata, dakle, dvije godine, puno ranije nego je hrvatska kulturna javnost očekivala, Krešo Dolenčić zatražio je svoje razrješenje, za razliku od nekih bivših ravnatelja koji su se za svoju poziciju držali zubima i noktima.

- Ne mogu više osobno podržavati sustav u koji ne vjerujem - rekao nam je u izjavi za Jutarnji list Krešo Dolenčić, ne želeći ulaziti u eksplikaciju te izjave jer ima, kako kaže, džentlmenski dogovor s Ministarstvom da s argumentima ne izlazi van prije ponedjeljka.

Osobni razlozi

- Da Krešo Dolenčić nije sam tražio razrješenje, ostao bi intendant - kaže za Jutarnji ministrica kulture Andrea Zlatar.

- Međutim, u situaciji kada umjetnički voditelji više nemaju rješenja, nadam se da će nova imena pomoći u razvoju DLJI koje se očigledno moraju mijenjati zato što moraju biti nacionalno i međunarodno umjetničko središte, a ne samo lokalni festival - rekla je ministrica kulture.

- Na što sam ponosan? Na to da smo doveli puno mladih ljudi, studenata, umjetnika svih generacija, da smo imali jako puno programa, da je sve bilo posjećeno, da je Festival debelo u plusu… - sažeo je Dolenčić, a na pitanje je li možda nezadovoljan nekim negativnim reakcijama na program ili predstave, rekao je da “je to stvar svakodnevice”, da ne mogu sve predstave biti super…

- Da bi se došlo do predstave, put je jako dug. Imam i drugih profesionalnih i osobnih, pa i zdravstvenih razloga zbog kojih ne mogu više biti na tom mjestu. Ja sam dobro, naravno, ali u Dubrovniku nisam bio dobro, pa ako želim biti živ i zdrav, moram otamo otići - rekao je Dolenčić.

Koji bi to mogli biti drugi “osobni i profesionalni razlozi” koji su natjerali Dolenčića na odlazak, pokušali smo doznati u krugu njegovih bliskih suradnika. Svi su željeli ostati anonimni, a ono što smo od njih čuli, može se sumirati riječima - Grad za igre ne mari.

Ispustio dušu

Da su ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre bile pune napetosti nije nepoznato; da su znali da se nešto “valja iza brda” izraz je koji su upotrijebili naši sugovornici na vijest da Krešo Dolenčić daje ostavku, a i on sam je na završnoj presici rekao da su “mogućnosti i očekivanja na ovakvim manifestacijama u velikom raskoraku”.

Objašnjavaju da je Dolenčić bio izabran na dvije godine, da po zakonu i statutu ministrica ima pravo izabrati intendanta na dvije godine. U dvije godine nije imenovao direktora drame, nego jedan i drugi posao obavljao sam. Ovog ljeta je, uz te poslove koji su golemi, uzeo i posao redatelja, i to najtežeg komada - “Dunda Maroja”, i oko tog svog Dunda “ispustio dušu”. Doznajemo i da je četiri dana uoči premijere bio je na infuziji. Dakle, režirao je “Dunda Maroja”, otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, bio direktor drame i intendant - dvije godine.

“Ne želeći ulaziti u kvalitetu Dolenčićevih igara, on to više ne može. Ministrica je to razumjela. Slučaj Kreše Dolenčića je samo jedna od posljedica odnosa gradske vlasti prema Igrama koja je - iako se se ne radi o pljački novca - ipak, recimo, nelijep.

Radi se o nerazumijevanju nečega što je kultura. Dubrovnik je trenutno grad koji najviše zarađuje u Hrvatskoj, sav koncentriran na zaradu, i u Dubrovniku zapravo nitko ne vodi računa o nečem što je umjetnost, kultura, osim mladih. Nema sukoba između Kreše i Andreje Zlatar, ona bi mu produžila mandat… među njima nema problema”, kaže naš izvor blizak Dolenčiću.

Revoltiran kruzerima

Neva Rošić koja je prošle godine dobila glumačku nagradu Orlando, bila je iznenađena na vijest o ostavci. O Dolenčiću misli jako dobro, bio je njen student, “kazališna beba”, i puno toga radi dobro, a kako je jako dugo ostao vrlo mlad, ponekad se u nešto zaleti.

Raditi umjetnost u Dubrovniku ljeti postaje nemoguće. Govorim o zagađenosti prostora, mirisima i zvukom, količinom ljudi, prometom.. Znam po pričanju za silne probleme, koji su se događali ovog ljeta,kako to već jest kad radiš predstavu unutar zidina. Znam da je Krešo bio revoltiran kruzerskim opsjedanjima grada, nemogućnošću normalnih noćnih uvjete rada…

A gradska uprava očekuje rezultate, nemajući na umu da su se uvjeti promijenili. Ne radi se o novcu, uostalom gradonačelnik se uvijek hvali da Dubrovnik nije siromašan grad. A ako me pitate je li mi žao što Dolenčić odlazi, jest - rekla je Neva Rošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:28