'PROPAGIRAMO UMJETNIČKU SLOBODU'

KULTURA STUDENTSKOG CENTRA U ZAGREBU PREDSTAVILA PROGRAM Pet kazališnih premijera, izložba Stiva Cinika te radovi mladih, ali i etabliranih umjetnika

Vedran Hleb, Ksenija Baronica, Davor Šišmanović, Zvonimir Rumboldt
 Marko Todorov / CROPIX

Pet novih premijernih teatarskih naslova, izložba karikatura Stiva Cinika, radovi mladih, ali i etabliranih umjetnika koji su svoju karijeru započeli izlažući upravo kod njih... Sve to samo su dio novosti Kulture Studentskog centra u Zagrebu, koji su jučer predstavljeni javnosti.

Što se tiče filmskog dijela te Kulture, ponosno je istaknuto kako je kino Forum od prošlog mjeseca ponovno, nakon nekoliko godina pauze, krenulo s redovnim projekcijama. One se održavaju u danima vikenda, a prikazuju se filmovi snimljeni zadnje dvije godine, koje su kvalitetni, a nisu razvikani. U ožujku počinje i veliki Ciklus filmove Ive Gregurevića, u sklopu kojeg će biti prikazano 12 filmova koji su obilježili njegovu karijeru. Bit će još takvih ciklusa, a u planu je da se prostor puno više koristi nego je to do sada bila praksa.

Što se teatra &TD tiče, uz predstave koje već igraju, moći će se vidjeti i pet novih predstava. Prvi premijerni naslov je ”Ružni” Mariusa von Mayenburga u režiji Barbare Rocco s premijerom u travnju. Potom će publika moći vidjeti predstavu ”Hamlet za svakoga” Sebastiana Seidela u režiji Lovre Krsnika, a premijera se planira u svibnju. Zanimljivo je napomenuti kako redatelj te predstave već danima dolazi na Markov trg i čita lektire, a trenutno je na zadnjim stranicama "Pipi duge čarape".

Na jesen će se moći pogledati predstava ”Stalker” u režiji Nenada Glavana, zatim slijedi ”Donor” Branka Ružića u režiji Nine Kleflin. Godina se završava predstavom ”Neobičan događaj sa psom u noći” Marka Haddona u režiji Lee Fleger, koja je već u &TD postavila predstavu ”Zašto šutiš?”

- Želimo se više otvoriti za studente i amatere, ali i općenito, prema suvremenim produkcijama. Aktivno pratimo studentske ispite. Naše načelo je da svima dajemo šansu i da propagiramo umjetničku slobodu - rekao je stručni suradnik za kazališni program Vedran Hleb i najavio kako u ožujku Teatar &TD organizira i ugošćuje na tjedan dana studentske predstave s akademija iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita.

Kad je riječ o likovnom programu, ljubitelji te vrste umjetnosti moći će vidjeti izložbu Deana Jokanovića Toumina "Linija kao dimenzija prostora", instalaciju Igora Rufa "Unga, unga!", fotografije studenata Akademije dramskih umjetnosti...

- Afirmirali smo i prostor potkrovlja Galerije, u kojoj će mladi autori postaviti dvije instalacije. Osmislili smo program koji povezuje upravo mlade umjetnike, kao i one koji su sebi već stvorili ime, a počeli su upravo tu, u našoj galeriji - istaknula je Ksenija Baronica, stručna suradnica iz Galerije SC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:55