RUSKI KLASIK

‘Mjesec dana na selu‘ premijerno u &TD-u: Može li biti spasa kad dolazi Ljubav?

predstava 'Mjesec dana na selu'
 Luka Dubroja
U strastvenom kolu svatko je meta svakome. Glad za ljubavlju, uzvišenim osjećajima i duhovnim senzacijama nadilazi bilo kakve obzire

Premijera najpoznatije drame ruskog pisca Ivana Sergejeviča Turgenjeva "Mjesec dana na selu", u režiji Anastasije Jankovske, održat će se 26. svibnja u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. U predstavi igraju Judita Franković, Dean Krivačić, Sven Jakir, Laura Bošnjak i Kristijan Petelin, a reprizne izvedbe na rasporedu su 27., 28. i 29. svibnja.

Ova arhetipska, mitološka priča nije ništa drukčija od svih priča o ljubavi… Vronski i Karenjina, Čehovljev "Ujak Vanja", pa čak i "Fedra" Jeana Racinea, "Proslava ljubavi" Pierrea Carleta de Marivauxa, likovi iz Shakespeareova "Sna ljetne noći"… I nitko njima (nama) ne može pomoći, spasa nema.

image
predstava 'Mjesec dana na selu'
Luka Dubroja
image
predstava 'Mjesec dana na selu'
Luka Dubroja

Uostalom, može li biti spasa kad dolazi Ljubav? Ti padaš u provaliju očiju drugoga, toga koga voliš i spasa više nema. “Bolest” protiv koje se traži lijek isto je što i tražiti lijek protiv vlastitog bivanja na kugli zemaljskoj, jer ljubav (kako piše Tolstoj) nije ništa drugo nego kad Netko (Sudbina, Bog…) spaja dva para očiju, kao da postavlja dva zrcala jedno nasuprot drugoga. Iz te beskonačnosti ponavljanja, zrcaljenja kao iz nekog magičnog labirinta, oni se više ne mogu izvući…

- U lirskoj komediji 'Mjesec dana na selu' veliki ruski pisac Turgenjev zapliće tipično rusku ladanjsku priču u kojoj dokolica ostavlja dovoljno prostora za duhovna i ljubavna iscrpljivanja kojima njegovi junaci bespoštedno izlažu sebe i svoje bližnje. Glad za ljubavlju, uzvišenim osjećajima i duhovnim senzacijama nadilazi bilo kakve obzire.

image
predstava 'Mjesec dana na selu'
Luka Dubroja

U ovom strastvenom kolu svatko je meta svakome. Njihovi osjećaji su u svakom slučaju ekskluzivni, bez obzira koliko su nestalni i spremni na potpunu promjenu smjera ako potreba to zaište. Oni nisu spremni ništa žrtvovati drugome ili za drugoga, nisu sposobni podnijeti nikakvu patnju, čak ako je i podnose, ona se ne podnosi iz potrebe da se čini drugome neko dobro, već predstavlja više izraz vlastite nemoći da se čovjek otrgne žuđenom objektu, ili ugodnom snatrenju u romantičnom krilu svjetske boli.

Ekskluzivitet vlastitih osjećaja, potpuni nemar prema osjećajima drugih, pa čak i bližnjih, ovisnost o pažnji, ljubav kao animalno posjedovanje, potpuno ovladavanje je ono po čemu su ovi ljudi moderni. Oni su ovisni o ljubavi ili, točnije, o zaljubljivanju, za njih je ljubav poput droge, stanje omamljenosti koje u suštini i nema veze sa svakidašnjim, praktičnim životom. Ona je potpuno nepraktična pojava i oni likovi koji u njoj vide sredstvo da započnu život, sasvim realan život, bivaju poraženi. Za junake ove drame ljubav je ideal kojega nije moguće doseći, jer kad je jednom dosegnut, on prestaje postojati. I tu su oni također moderni ljudi. Jer njihov san o sreći predstavlja istu onu plitku ugodu za kojom danas žudi veći dio tzv. zapadnoga svijeta, kojemu i mi svim silama želimo pripadati - kaže o predstavi dramaturg Elvis Bošnjak.

image
predstava 'Mjesec dana na selu'
Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:16